Hopp til innhold

Israel: Har frigjort 39 fengslede palestinere

Hamas løslot lørdag 13 israelske og fire thailandske gisler i Gaza etter mange timers utsettelse. Israel har løslatt 39 fengslede palestinere.

Røde Kors-biler som antas å frakte gisler fra Gaza ankommer grenseovergangen Rafah.

Røde Kors-biler som antas å frakte gisler fra Gaza ankommer grenseovergangen Rafah.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Lørdag utsatte Hamas løslatelsen av den andre puljen med israelske gisler i Gaza, som løslates i tråd med avtalen om våpenhvile mellom Israel og Hamas.

De sa at de ikke ønsket å løslate flere gisler før Israel slipper inn mer nødhjelp til den nordlige delen av Gaza.

Etter meklinger gjennomført i regi av Egypt og Qatar ble saken løst etter flere timer.

Sent lørdag kveld løslot Hamas 13 israelske og fire thailandske gisler. De ble utlevert til Røde Kors. Blant de israelske gislene var det syv barn og seks kvinner.

Til gjengjeld for løslatelsen av gislene skal Israel løslate 39 fengslede palestinere. Israelske fengselsmyndigheter melder like før midnatt at disse har blitt løslatt.

Natt til søndag opplyser israelske myndigheter om at de 39 er seks kvinner og 33 barn fra to fengsler, melder Reuters.

Tidligere lørdag ble det meldt at det var syv utenlandske gisler i Gaza som skulle løslates. Det er foreløpig ukjent hvorfor bare fire ble løslatt.

Gislene ble først fraktet av Røde Kors til Egypt via grenseovergangen Rafah, før de senere ble fraktet til Israel.

Videoen fra IDF skal vise en buss med gisler som kommer inn tilbake til israelsk territorium.

Video: IDF/AP

Alle de utenlandske gislene skal ha vært utenlandske arbeidere i Israel, ifølge Reuters.

Les også 24 gisler ute av Gaza

Hevdet at Israel ikke overholdt avtalen

I en uttalelse tidligere lørdag sa Hamas at 340 lastebiler med nødhjelp hadde sluppet inn i Gaza på fredag. Egypt har tidligere lørdag stadfestet samme tall.

Hamas sa at 65 av disse nådde den nordlige delen av Gazastripen, og at dette er under halvparten av det Israel og Hamas ble enige om. Dette er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder, og Israel har foreløpig ikke kommentert denne påstanden.

Den israelske avisen Haaretz skrev tidligere lørdag kveld at israelske sikkerhetskilder uttrykte forvirring over utsettelsen, og at det israelske forsvaret ventet på videre instrukser fra myndighetene om hvordan de skal gå frem dersom Hamas brøt avtalen.

Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, sa i en uttalelse at israelske styrker vil forbli i Gaza frem til alle gislene er løslatt, skriver Haaretz. Han sa samtidig at nye forhandlinger med Hamas kun vil foregå «mens bomber faller og soldatene kjemper».

En talsperson fra Hamas sier ifølge Reuters at de står ved sine forpliktelser i avtalen om våpenhvile.

Hamas anklager Israel for å ikke fullbyrde sine forpliktelser i avtalen. De hevder at Israel brøt vilkårene fredag ved å angripe palestinske sivile som forsøkte å ta seg til den nordlige delen av Gaza. Dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder, og Israel har ikke kommentert påstanden.

50 dager siden krigsutbruddet

Fredag ble 13 israelske, én filippinsk og 10 thailandske gisler i Gaza løslatt av Hamas.

Løslatelsene av gisler i Gaza og fengslede palestinere i Israel skjer i sammenheng med den pågående våpenhvilen mellom Israel og Hamas, som etter planen varer til mandag.

Totalt skal 50 av mer enn 200 gisler løslates av Hamas, samtidig som Israel skal løslate 150 fengslede palestinere fra israelske fengsler.

Det er lørdag 50 dager siden krigsutbruddet mellom Hamas og Israel. Hittil har rundt 13.000 personer blitt drept i Gaza, mens rundt 1200 personer ble drept under Hamas' terrorangrep mot Israel 7. oktober.

Les også Her møter Ohad (9) endelig pappa igjen

SISTE NYTT

Siste nytt