Hopp til innhold

Svenske aviser utsatt for samordnet hacking

Nettsidene til flere av Sveriges største aviser, blant dem Expressen og Aftonbladet, lå nede i flere timer lørdag kveld. Det dreier seg trolig om et omfattende og samkjørt hackerangrep fra Russland.

Illustrasjon

De fleste svenske nettsidene som ble utsatt for et hackerangrep lørdag kveld var oppe igjen i 23-tiden etter å ha vært nede i flere timer. Illustrasjonsfoto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Regjeringen holdes løpende orientert om situasjonen, og det er innledet en etterforskning som så langt har klarlagt at angrepet kan ha gått via Russland.

- En utrolig alvorlig situasjon for svenske medier, sier Expressens ansvarlige redaktør, Karin Olsson, til Sveriges Radio.

I tillegg til Aftonbladet hadde også nettsidene til Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan og Helsingborgs Dagblad omfattende dataproblemer og lå nede fra 20-tiden lørdag.

Sjefredaktør i Expressen Thomas Mattsson skriver på Twitter at det er snakk om et hackerangrep.

Schibsted-avisen Aftonbladet
Foto: SVT

– Det er naturligvis svært alvorlig at svenske nyhetssider angripes. Men at noen vil stoppe nyhetsformidling, bekrefter hvor viktig den er, skriver han.

Svensk politi etterforsker nå saken. Like før nettsidene gikk ned, ble det lagt ut en trussel på en anonym Twitter-konto om at det ville kommet angrep mot «svenske myndigheter og medier som sprer falsk propaganda»

SISTE NYTT

Siste nytt