- Krigen raser. Vi ser bildene og hører de nøkterne kommentarer. Vi er samlet for å ta inn over oss det faktum at krig ikke er bilder og kommentarer, ikke en annen form for reality-TV, men blodig og smertefullt alvor, sa Oslo-biskop Gunnar Stålsett i sin preken, og fortsatte:
- Vi er i kirken i dag for å gi rom for uroen, sinnet, frykten og sorgen vi kjenner. Sorgen over at viljen til krig seiret over viljen til fred.
Sivilisasjonens arnested

Biskop Stålsett (Foto: Arash A. Nejad, Scanpix)
- I landet ved Eufrat og Tigris, et arnested for sivilisasjon og kultur, er det lenge siden mennesker kunne glede seg over menneskeverd og frihet. I dag rammes de dypere enn noen gang før i historien. Slitne etter år med vanstyre, boikott og dyp menneskelig nød. Slitne under mangel på frihet og mat. Nå skjelver de under verdens største krigsmaskin, sa han videre.
I sin tale kom biskopen også inn på at folkeretten er blant krigens første ofre:
-Den rettsorden som nasjonene i fellesskap forpliktet seg på etter to verdenskriger, er i dag truet. Det er historiske slagskygger over det faktum at to av verdens fremste nasjoner i kampen for demokrati og menneskerettigheter har sørget for å sette seg ut over den rettsorden som de selv har vært med på å bygge opp. Derfor sørger vi i dag.
- Glede terrorister

Petter Nome tenner lys. (Foto: Arash A. Nehad, Scanpix)
Som eksempel nevnte han Osama bin Laden og hans terrornettverk, som har lyktes i å ramme det internasjonale samfunn på en måte som overgår all fantasi.
- Det kan ikke annet enn glede politiske og religiøse fundamentalister blant muslimene at demokratiets grunnleggende verdier blir rokket. De lyktes ikke bare i å ramme to fysiske tårn og ta livet av flere tusen mennesker. Det er deres drømmer som oppfylles når terror utløser krig. Sammen med kristne fundamentalister av samme støpning kan de glede seg over at de har fått en ny krig i sin guds navn, sa Stålsett.
Full kirke
Oslo domkirke var nesten fullsatt under sørgegudstjenesten. Kirkestatsråd Valgerd Svarstad Haugland representerte regjeringen, og en del utenlandske ambassadører i Norge hadde også funnet veien til kirken.
Etter gudstjenesten tente flere hundre av kirkegjengerne lys som de satte på steinheller på gulvet foran det vakkert
blomsterpyntede alteret.
Paven
Pave Johannes Paul II sa i sin første offentlige kommentar til krigen mot Irak i dag at krigen truer hele menneskeheten, og at bruk av våpen aldri kan løse menneskeslektens problemer.
- Når krig, slik den i Irak nå, truer menneskehetens skjebne, er det enda viktigere for oss å si klart i fra, med fast og bestemt stemme, at bare fred kan bygge et mer rettferdig og medfølende samfunn, sier paven.
Vatikanet avviser forøvrig i den italienske avisen Corriere della Sera å bryte de diplomatiske båndene med Irak, selv om USA skulle oppfordre til det. Vatikanet vil alltid bruke enhver mulighet til kommunikasjon, og fremfor alt i en situasjon preget av konflikt, opplyser kardinal Paul Poupard.