Hopp til innhold
Kronikk

Frigjøringsdag med bismak

Samtidig som vi feirer vår egen frigjøringsdag, tjener vi penger på andres ufrihet.

SAUDI-FILES-YEMEN-CONFLICT

Bygningsruiner i Jemens hohovedstad Sanaa etter luftangrep utført av den Saudi-ledede koalisjonen.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / Afp

Verden brukte nesten 14.000 milliarder kroner på militært forbruk i 2017. Det er sjokkerende å se at vi ikke har brukt så mye siden den kalde krigen. Mer sjokkerende er det at du og jeg tjener på den lite gledelige statistikken.

Mens verden bruker penger på et våpenkappløp vi ikke har sett maken til siden den kalde krigen, krangler Europa om hvor mange flyktninger vi har råd og ressurser til å hjelpe.

Kundene våre bomber skoler

Regjeringen snakker om viktigheten av skoler og utdanning, både her hjemme og i utviklingsland, samtidig tjener vi penger på å selge krigsmateriell til land som bomber skoler i Jemen. I vinter var det jubel da det statseide konsernet Kongsberg Gruppen inngikk ny milliardkontrakt om militært materiell. Det virket uproblematisk at vi med dette styrket den andre parten militært, det autoritære regimet Qatar.

Saudi Arabia er topp tre av landene som har høyest militært forbruk, og landet står på Norges kundeliste.

Kongedømmet Saudi-Arabia er topp tre av landene som har høyest militært forbruk, og landet står på Norges kundeliste. Saudi-Arabia har ledet koalisjonen som har bombet skoler og sykehus i Jemen, hvor sivilbefolkningen lever i det FN har kalt verdens verste humanitære katastrofe.

Kundene våre misbruker migrantarbeidere

Norge solgte i fjor også krigsmateriell til Oman for over 1 milliard kroner. Oman er et svært autoritært regime hvor blant annet migrantarbeidere ikke får lov å forlate sin arbeidsgiver. Landet er det siste av Gulfstaten som ikke gir juridisk beskyttelse til mennesker som jobber som hushjelp og Human Rights Watch rapporterer om migrantarbeidere som fengsles når de ber politiet om beskyttelse fra voldelige arbeidsgivere. Oman trumfer øverst på listen over land som bruker mest av eget statsbudsjett på militæret.

Norge solgte i fjor også krigsmateriell til Oman for over 1 milliard.

I 2017 brukte verden 2,2 prosent av globalt BNP på militært forbruk, penger som kunne vært brukt til utdanning og helse. Militært forbruk gjør verden farligere. Det flytter ressurser bort fra underfinansierte bærekraftsmål og grønn omstilling, og over mot krig og fryktretorikk. En retorikk historien så altfor godt har vist oss hva kan føre til.

Stans salget av krigsmateriell

I dag, når vi feirer vår egen frihet, bør vi ta en ordentlig kikk på hvordan Norge påvirker andre menneskers mulighet til det samme.

I en verden som blir mer bevæpnet og militarisert, må Norge jobbe for nedrustning og fred. Vi kan ikke fortsette å tjene penger på andres undertrykkelse og lidelse, og Stortinget må stanse salget av krigsmateriell til autoritære regimer og land i krig. Vi må sørge for at Norge står på riktig side av historien. Vi skal ikke være en krigsprofitør, men en fredsnasjon.

Vi kan ikke fortsette å tjene penger på andres undertrykking og lidelse.

Følg debatten på Facebook