NRK Meny
Normal

Grusomme IS-spor i Palmyra: Har funnet massegrav med 42 mennesker

Syriske styrker har funnet rundt 40 personer i en massegrav i Palmyra. Noen skal være halshugget, og andre bærer preg av tortur. Flere barn skal være blant de drepte.

Ødeleggelsene i verdensarvbyen Palmyra er store
Foto: JOSEPH EID / Afp

President Bashar-al Assad kaller gjenerobringen av Palmyra en seier, men møter en tung realitet i ruinene av den syriske oldtidsbyen denne helgen.

Fredag har syriske styrker funnet en massegrav i Palmyra. Graven inneholder rester av rundt 40 personer, og likene bærer et tydelig preg av å ha blitt mishandlet ved halshugging og tortur, ifølge nyhetsbyrået SANA.

I tillegg er store deler av UNESCO-byens flere tusen år gamle arkeologiske skatter og historiske monumenter jevnet med jorden.

Flere barn blant de drepte

Massegraven ble funnet i det nordøstlige Palmyra av en gruppe syriske ingeniører og militære hærstyrker fredag. Flere barn skal være blant de drepte.

Rundt 23 av de 42 som er funnet antas å være kvinner og barn.

En kilde i militæret sier til AFP at 24 av de drepte er sivile, som har blitt skutt eller halshogd.

Likene er nå fraktet til et militært sykehus i provinshovedstaden Homs, der identifiseringsarbeidet pågår.

Den britiske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at IS tidligere har drept flere mennesker og gravlagt dem utenfor byen.

Ifølge SOHR skal ekstremistgruppen i løpet av sin okkupasjon av Palmyra ha henrettet minst 280 mennesker.

Video frå syrisk fjernsyn 26.3 2016.

VIDEO: Palmyra ble gjenerobret av syriske styrker søndag 27.mars.

Russisk video tatt med drone over Palmyra

VIDEO: Det har vært en stor offensiv mellom syriske styrker og IS-krigere i Palmyra den siste uken.

Detonerer tusenvis av IS-miner

Store syriske styrker rydder nå Palmyra for sprengstoffer og miner som IS-krigere la igjen før de mistet kontrollen over byen, og ble jaget ut i den Assad-vinnende militæroffensiven søndag forrige uke.

Fredag detonerte hæren tusenvis av miner utenfor Palmyras gamle bysentrum, et godt stykke unna de gjenværende romerske ruinene.

Slik unngår den verneverdige oldtidsbyen taper enda flere historiske monumenter.

Journalister på stedet melder om katastrofale ødeleggelser i den forlatte ørkenbyen. Det skal være tydelige spor etter de nylige militære kampene og IS-eksplosjonene fra i fjor. Strømkabler har sluttet å virke, biler er nedbrent og ikke et menneske er å se, melder Ap.

Oppreisningsarbeidet med Palmyra er spådd å ta tid.

Palmyras ødeleggelser er store, men amfiteateret består

BESTÅR: Store ødeleggelser preger verdensarvbyen Palmyra etter 10 måneder med IS-kontroll. Amfiteateret er derimot relativt uberørt.

Foto: JOSEPH EID / Afp

Templer og triumfbue redusert til steinhauger

Syriske arkeologer gjennomsøker nå byen for å danne seg et inntrykk av ødeleggelsenes omfang. Mens noen deler av området, inkludert den romerske søylegangen og det store amfiteatret er relativt uberørt, er de arkeologiske skadene langt mer åpenbare andre steder i byen.

Den bemerkelsesverdige Triumfbuen, bygget under den romerske keiseren Septimus Severus mellom år 193 og 211, har blitt redusert til en haug av steiner.

Også noe av det best bevarte romerske arkitekturen som Baalshamin-tempelet og Bell-tempelet er totalødelagt. Det er også store skader på Palmyras festning, som ble bygget under den islamske erobringen på 1200-tallet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt