– Det nærmeste vi har vært den totale katastrofe

Meldingene om at brenselsstavene ved en av atomreaktorene har vært fullstendig uten kjølevann bekymrer Greenpeace.

Atomforsker peker på Fukushima-atomkraftverket på kart
Foto: VINCENT KESSLER / Reuters

David Krekling i Japan
Foto: NRK
Politibetjenter med masker hjelper til med evakuering

Politibetjenter med masker hjelper til med evakuering av befolkningen rundt kjernekraftverkene lørdag.

Foto: HO / Reuters

Seniorrådgiver Frode Pleym i Greenpeace i Tokyo følger utviklingen fra time til time. Klokken 11.30 kom meldingen han ikke ville høre på japanske medier.


Eieren av kjernekraftverket i Fukushima 240 kilometer nord for Tokyo sa at pumpene som skal fore brenselsstavene i kjernekraftverket hadde sluttet å fungere. De fortalte også at brenselsstavene i en periode har vært helt uten vann.

Ferske rapporter fra det japanske atomsikkerhetsbyrået sier at brenselsstavene var fullstendig eksponert i rundt 2,5 timer.

Det betyr at de har vært helt uten kjøling.

– Det er det nærmeste vi har vært katastrofen så langt, sier Pleym til NRK i Tokyo.

Alle tre reaktorene ved Fukushima atomkraftverk står med høy sannsynlighet overfor nedsmelting, sier minister ved den japanske statsministerens kontor, Yukio Edano, til nyhetsbyrået Kyodo.

Den japanske ingeniøren Masashi Goto, som var med å utvikle deler av Fukushima-kraftverket, sier at atomkraftverket ikke var laget for å motstå jordskjeld eller tsunamier, og at Toshiba, som bygde kraftverket, visste dette.

Han sier til BBC at den største faren nå er at eksplosjoner ved reaktor 3 og 1 skal ha laget hull i skallet som skal hindre radioaktivt materie i å slippe ut i atmosfæren.

– De neste 24 timene er kritiske, sier han.

SISTE: Situasjonen ved Fukushima kjernekraftverket er ikke god, men stabil, sier en av direktørene i det japanske atomsikkerhetsbyrået, Toshihiro Bannai, til BBC.

Brenselsstaver ser ut til å smelte i tre av de mest utsatte reaktorene, melder nyhetsbyrået AP.

– Selv om vi ikke kan sjekke dette direkte, er det meget trolig at det skjer, sier statssekretær Yukio Edano ifølge The Guardian.

Det har lyktes selskapet å få inn noe kjølevann, men dette dekket bare 30 centimeter over stavene. Normalt skal det være tre meter, og det var to meter ved forrige eksplosjon ved det samme kraftverket. Rundt kl 14 norsk tid var kjølevannet igjen ved ca 2 meter. Like etter klokken 16 kommer nye meldinger om at kjølevannet er borte igjen.

Gikk tom for drivstoff

Selskapet opplyser at brenselsstavene ble fullstendig eksponert etter at den eneste og siste kjølevannspumpen stoppet.

– Stavene ble eksponert da en brannpumpe som sendte sjøvann inn i rekatoren stoppet fordi den gikk tom for drivstoff, sa selskapet Tokyo Electric Power.

Selskapet meldte den fullstendige stoppen i kjøling til myndighetene som krisesituasjon.

Det er ennå usikkert hva resultatet av kjølestoppen ble, men mange ting tyder på at det kan ha skjedd nedsmelting i reaktoren, som benevnes som reaktor nummer 2 ved kraftverk nummer 1i Fukushima.

Det har tidligere vært store problemer med flere av de andre reaktorene ved kraftverket, og to av dem har vært utsatt for voldsomme hydrogeneksplosjoner. Tidligere i dag eksploderte det ved reaktor nummer 3, og selskapet som driver kraftverket tror eksplosjonen kan ha vært med på å sette brannpumper som fraktet kjølevann ut av spill.

Video Ny eksplosjon ved kraftverk i Fukushima

Se hydrogeneksplosjonen som skjedde ved reaktor nummer 3 tidligere i dag.

Frykter nye eksplosjoner

Det fryktes at også reaktor nummer 2 som nå har vært helt uten kjølevann kan oppleve lignende eksplosjoner.

For å unngå nye hydrogeneksplosjoner sier selskapet at de nå vurderer å lage hull i bygningen som omslutter reaktorkjernen for å slippe ut eventuell hydrogengass som har dannet seg der.

Men det er ikke det eneste som er blitt gjort. Selskapet har også sluppet ut radioaktiv damp fra reaktoren.

– Selskapet har startet med å minske trykket i reaktor nummer 2 ved å slippe ut radioaktiv damp, sier det japanske atomsikkerhetsbyrået til nyhetsbyrået Kyodo.

Kontrollerte utslipp gjøres for å unngå at skallet rundt reaktorkjernen skal utsettes for så høye spenninger at større utslipp skjer ukontrollert.

–Stor eksplosjon usannsynlig

Yukio Edano

Yukio Edano opplyser at reaktorene står overfor nedsmelting.

Foto: Itsuo Inouye / Ap

Japanske myndigheter følger situasjonen tett. Nylig holdt regjeringen en pressekonferanse der de mente at situasjonen ved kraftverket er alvorlig, men at de ikke ser tror på en stor eksplosjon.

– En stor eksplosjon ved reaktor nummer 2 er usannsynlig, sa talsmann og minister i regjeringen Yukio Edano.

Talsmannen kunne fortelle pressen at strålingen rundt atomkraftverket i Fukushima var tolerabel for mennesker. Likevel innrømmer ministeren at alle tre reaktorene nok gjennomgår nedsmelting.

– Alle tre reaktorene ved Fukushima atomkraftverk står med høy sannsynlighet overfor nedsmelting, opplyser Edano ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Likevel mener myndighetene at uansett vil de verste scenarioene for Fukushima atomkraftverkene ikke være like som Tsjernobyl-ulykken. De håper nå at arbeidet med å fylle på med sjøvann vil stabilisere situasjonen for reaktor nummer 2.

– Vi håper at arbeidet med å kjøle ned reaktor nummer 2 vil stabilisere situasjonen. Nå har vi fått opp nivået for kjølevannet til ca 2 meter igjen, sier Edano.

SISTE NYTT

Siste nytt