Gråter for barnebarna i gruven

Når han ser navnene til sine to barnebarn som er fanget nede i den kollapsede gruven i Chile, kommer tårene hos 81 år gamle Ramon Avalo.

Ramon Avalo har to barnebarn nede i den kollapsede gruven i Chile

81 år gamle Ramon Avalo har to barnebarn nede i den kollapsede gruven i Chile. Når han ser navnene til barnebarna, Renan og Florence Avalo, skrevet på de chilenske flaggene, kommer tårene.

Foto: Roberto Candia / Ap

Hjelpearbeiderne jobber nå med en plan som skal få de to barnebarna til Avalo og de 31 andre innesperrede gruvearbeiderne raskere ut av gruven. Hittil har planen vært å bore en tunnel til rommet der arbeiderne har søkt tilflukt, 700 meter under bakken. Dette kan ta fra tre til fire måneder.

Ifølge BBC går den nye planen ut på å utvide en tunnel som allerede er på plass. Dette kan ta rundt to måneder. Helseminister Jaime Manalich sier til nyhetsbyrået AFP at «plan B allerede er ferdigutviklet», og at det snart vil komme detaljer om planen.

En statue av jomfru Maria ved den kollapsede gruven i Chile

Familien til den innesperrede gruvearbeideren Yonni Barrio ønsker ham lykke nede i gruven.

Foto: Roberto Candia / Ap

Det ble i går kjent at det hentes inn flere eksperter fra blant annet NASA, som skal hjelpe arbeiderne med å takle de mange dagene i isolasjon langt under jordens overflate. De får også hjelp fra noen av de uruguayanske rugbyspillerne som overlevde en flystyrt i Andesfjellene i 1972 .

Tre kjente alternativer

President Sebastian Pinera skal presse på for å få gruvearbeiderne ut innen 18. september, da Chile feirer sin uavhengighet fra Spania.

Men hjelpearbeiderne holder foreløpig fast på «plan A», og starter boringen av en ny tunnel mandag .

Lederen for laget som skal bore direkte ned til de innesperrede gruvearbeiderne, Andre Sougarret, opplyser at det kommer til å ta mellom tre og fire måneder, og at det første hullet de borer etterpå må utvides for å kunne frakte gruvearbeiderne opp.

To andre alternativer for redningsarbeidet er nevnt:

  • Det vurderes å bore ved inngangen til gruven. Problemet er at det er dette området som kollapset 5. august, og det er et ustabilt sted å bore.
  • Et tredje alternativ er å utvide et eksisterende hull på 12 centimeter i diameter, som ligger omtrent 300 meter unna tilfluktsrommet de innesperrede gruvearbeiderne holder til.

Ifølge Geotec, selskapet som eier boreutstyret, kan det siste alternativet få ut arbeiderne i løpet av 60 dager - to måneder tidligere enn i «plan A». Gruvearbeiderne har fri adgang til stedet der dette hullet kan bores.

Gruveminister Maurence Golborne er mindre positiv enn selskapene som kommer med forslagene. Han har fått oppgaven fra president Pinera med å finne og vurdere alle mulige alternativer for å redde ut gruvearbeiderne.

– Vi har gjennomgått ti forskjellige muligheter. men frem til nå er det ingen alternativer som kan få arbeiderne ut på 30 dager.

Broren til Oscar Illanes sitter fanget i gruven i Chile

Broren til Oscar Illanes (51), Juan Illanes, sitter fanget i gruven.

Foto: Roberto Candia / Ap

Fra 33 til en hel nasjon

– Denne ulykken har gått ut til alle i alle land. Alle i Chile, rike eller fattige, fra gruvearbeidere eller ikke, sender oss positive krefter, sier Oscar Illanes (51), som har en bror fanget nede i gruven.

– Viljen til å overleve startet hos de 33 arbeiderne nede i hullet. Så ble vi 150 da familiene kom til stedet. Nå er vi en hel nasjon som ønsker at arbeiderne skal komme ut, sier Illanes nyhetsbyrået AP.

Gruvearbeiderne, som sitter innesperret 700 meter under bakken i Chile, har sendt opp en video som viser at de er ved godt mot i sitt underjordiske fengsel .

Én får ringe hjem i dag

Gruveminister Golborne forteller nyhetsbyrået AFP at én av gruvearbeiderne i dag får lov til å ringe familien sin, «i minst ett minutt».

Golborne opplyser at arbeiderne i løpet av de neste dagene vil få MP3-spillere, en videoprojektor og en liten dvd-samling med fotballkamper. De vil også få nye klær, og de skal sende ned sammenleggbare senger, slik at arbeiderne får bedre soveforhold.

Det ble kjent i går at noen av de innesperrede arbeiderne sliter psykisk med tilværelsen under bakken, men helseminister Manalich opplyser at de har det mye bedre etter å ha fått mat, vitaminer og fått kommunisert med venner og familie.

Ramon Avalo har to barnebarn nede i gruven i Chile

Alle navnene til de innesperrede gruvearbeiderne står skrevet på chilenske flagg i en leir likek utenfor gruveområdet. Ramon Avalo har to barnebarn nede i gruven.

Foto: Roberto Candia / Ap

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt