NRK Meny
Normal

Slik skal gruvearbeiderne reddes

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

De 33 arbeiderne som sitter innesperret 700 meter under jorden, skal om tre-fire måneder reddes opp gjennom en 66 centimeter bred sjakt.

Torsdag fikk de 33 gruvearbeiderne den tunge beskjeden om at det vil ta måneder før de er ute.

Sannheten om hvor lenge redningsaksjonen kan ta, ble skjult fra gruvearbeiderne i de første dagene etter at de ble funnet i live. Grunnen var at redningsmannskapene fryktet de ville miste håpet etter 17 dager isolert i den sammenraste gruva.

Les også: Har ikke fått beskjed at de må vente til jul
Les også: – Må takle organiseringen i gruven

– Gruvearbeiderne tok nyheten med fatning, fortalte landets helseminister Jaime Manalich. Ministeren advarte samtidig om at de innesperrede gruvearbeiderne kan bli rammet av depresjon og angst etter at den første gleden over å ha bli funnet har lagt seg.

Gruverarbeiderne får nå tilsendt medisin mot depresjon gjennom et åtte centimeter bredt rør mens de venter på at det møysommelige og krevende redningarbeidet skal få dem opp.

Skal senke ned et bur

Det skal bli bygget en betongplattform over gruven, hvor det blir satt opp en boremaskin. Boremaskinen skal etter planen lage en sjakt på rundt 700 meter og 66 centimeter i diameter rett ned.

Gruveulykke i Chile

De til sammen 33 gruvearbeiderne har fått vite at det kan ta flere måneder å få dem ut av gruva.

Foto: HO / Reuters

For å få reddet opp gruvearbeiderne skal det senkes ned et bur i sjakten, som skal kunne frakte opp en person av gangen, skriver nyhetsbyrået AP.

Arbeidet med sjakten skal etter planen starte i helgen, og vil trolig ta tre-fire måneder ettersom boremaskinen ikke klarer mer enn fra 9 til 18 meter per dag.

Mineminister Laurence Golborne i Chile sier de ustabile steinene i fjellet og sikkerheten til arbeiderne hindrer bruk av raskere boringsmetoder, skriver ABC News.

Må holde seg tynne

Gruvearbeiderne har blitt fortalt at de kan ikke være større enn 90 cm rundt livet, ellers vil de ikke kunne presses gjennom tunnelen når den står klar.

Mens de venter på å bli reddet, må et åtte centimeter bredt rør tjene til all kommunikasjon og alle forsyninger og utstyr arbeiderne får framover. Alt sendes i små sylindre som heises ned med tau.

Video Forsyninger til innesperrede gruvearbeidere

SE VIDEO: Slik får de innesperrede gruvearbeiderne forsyninger med vann og kjeks.

Gruvearbeiderne får fire halvliterflasker vann og fire esker med kjeks hver halvtime gjennom røret, og de har også fått sjokolade- og bringebærmilkshaker.

Fast føde får de først om fire dager når kroppen har vent seg til mat igjen etter 17 dager med sult. De spiste bare en liten skje tunfisk og en halv kopp melk annenhver dag mens de ventet på å bli oppdaget, og har gått ned rundt ti kilo hver.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt