NRK Meny
Normal

Andes-overlevende: De vil forstå hvor lite tre eller fire måneder er i et liv

En som overlevde en flystyrt i Andesfjellene ved å spise sine medpassasjerer, tror de innesperrede gruvearbeiderne i Chile vil komme seg levende ut og klemme hverandre på jordens overflate.

Pedro Cortez Contreras, en av arbeiderne som sitter fast i gruven i Chile

Pedro Cortez Contreras, en av arbeiderne som sitter fast i gruven i Chile, hilser hjem.

Foto: Afp

Fem av gruvearbeiderne som i flere månder kommer til å sitte innesperret i Chile, må få psykologhjelp.

Mens resten av gruppen på 33 arbeidere var med på videoen som i går ble sendt verden rundt, nektet fem å være med. 28 gruvearbeidere ville vise familiene sine at de holdt ut , mens de andre lot være.

De vet de kommer til å komme ut igjen. Da vi satt fast i fjellene var vi sikre på at vi kom til å dø.

Jose Luis Inciarte

Et hull arbeiderne kaller «Helvete»

– Fem av arbeiderne er isolert. De spiser ikke nok og de nekter å stille opp når det filmes, sier helseminister Jaime Manalich, melder nyhetsbyrået AFP.

Slektninger av gruvearbeiderne i Chile

Slektninger av gruvearbeiderne i Chile ber om hjelp fra oven for å hjelpe de under.

Foto: Roberto Candia / Ap

– Det er dette vi kaller depresjon, sier Manalich. Han opplyser at en psykiater vil forsøke å behandle de deprimerte mennene gjennom en internradio som er sendt ned til de innesperrede arbeiderne.

Arbeiderne ble fanget i gruven da en sjakt kollapset 5. august . Først 17 dager senere ble det oppdaget at de var i live . De har også fått den tunge beskjeden om at det ikke er sikkert at de kommer seg opp til overflaten igjen før jul.

Før én og én arbeider kan reddes ut av hullet de sitter i - og som de selv kaller «Helvete» - må det bores et hull på omtrent 63 centimeter i diameter 700 meter ned i bakken.

Video Gruvearbeiderne hilser til familiene

Gruvearbeiderne hilser opp til familiene sine. Chilensk TV viste 45 minutter fra gruven.

Overlevde 72 dager i Andesfjellene

I mellomtiden får arbeiderne mat og drikke gjennom et lite hull som ble boret for å finne dem forrige søndag. Boringen av redningshullet begynner enten på søndag eller mandag. På sitt beste kan maskinen som skal bore hullet komme 20 meter om dagen.

For å hjelpe på psyken til de innesperrede gruvearbeiderne har chilenske myndigheter hentet inn blant annet fire eksperter på ekstrem ensomhet fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA. De har også fått råd fra folk som jobber i ubåter i den chilenske marinen.

Minst fem av de 16 mennene som overlevde 72 dager i Andesfjellene etter en flystyrt i 1972, og som overlevde ved å spise sine medpassasjerer, blir flydd inn fra Uruguay for å være til stede under redningsaksjonen i Chile.

– Når de kommer ut og kan klemme hverandre på jordens overflate, så vil de forstå hvor lite tre eller fire måneder egentlig er i et liv, sier 62-åringen Jose Luis Inciarte, som overlevde Andes-dramaet som senere ble filmatisert i «Alive».

– De vet de kommer til å komme ut igjen. Da vi satt fast i fjellene var vi sikre på at vi kom til å dø, sier Inciarte.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt