NRK Meny
Normal

Her er maskinen som skal redde de 33 innesperrede gruvearbeiderne

Chilenske redningsarbeidere gjør klar en 40 tonn tung maskin som skal bore 700 meter ned i bakken for å redde de fangede gruvearbeiderne.

Strata 950-maskinen

Strata 950-maskinen som skal bore seg 700 meter ned til gruvearbeiderne som sitter fanget i Chile. Arbeiderne har sittet fanget siden 5. august, og ble oppdaget 22. august.

Foto: IVAN ALVARADO / Reuters

Redningsarbeiderne håper å kunne begynne boringen i morgen, etter å ha festet maskinen i et sementfundament.

– Ikke gjort før noe sted i verden

– Dette er ikke blitt gjort før noe sted i verden. Vi har sett etter dokumentasjon, men finner ingen ting, sier Enes Zepeda. Han jobber for det statseide gruveselskapet Codelco, som er med på redningsarbeidet for å redde arbeiderne i selskapet San Esteban.

Det er anslått at redningsarbeidet vil koste omtrent 1,7 millioner dollar. Gruveselskapet San Esteban er i så dårlig forfatning at det verken har utstyr eller penger til å redde arbeiderne. Selskapet har også sagt at de innesperrede arbeiderne ikke kommer til å få lønn for tiden nede i gruven, skriver CBS.

Codelco har fraktet en Strata 950-maskin fra sine gruver i det sentrale Chile, der den ble brukt til å bore luftesjakter. Den chilenske regjeringen tror arbeidet med å bore et hull stort nok til at de innesperrede arbeiderne kan komme ut, vil ta tre måneder. Det er den lengstvarende gruveredningsaksjonen noen sinne.

Strata 950-maskinen

Så snart fundamentet er på plass for Strata 950-maskinen, kan boringen begynne. Håpet er å begynne å bore seg nedover på lørdag.

Foto: IVAN ALVARADO / Reuters

Bedre å bore vertikalt enn horisontalt

Redningsarbeiderne vil bruke Strata 950-maskinen for å bore et hull omtrent 63 centimeter i diameter helt fra overflaten og ned til de 33 personene nede i gruven.

Et problem er at Codelco normalt bruker maskinen til å bore andre veien, nedenfra og opp.

Maskinen, som er lånt inn fra selskapet Terra Service, kan bore ned til 1300 meter med en diameter på fem meter. Der maskinen brukes til daglig kan den bore 20 meter om dagen.

Ifølge Zepeda er Strata 950 den beste maskinen til jobben, fordi det går an å bore vertikalt ned til de innesperrede gruvearbeiderne. Et alternativ ville vært å bore horisontalt inn fra en annen gruve, men det ville både tatt lenger tid og regnes som mer farlig, skriver Bloomberg.

Gruvearbeiderne som er innesperret i Chile

En plakat viser de 33 gruvearbeiderne som har vært innesperret siden 5. august.

Foto: IVAN ALVARADO / Reuters

Fanget 5. august - oppdaget 22. august

Mens boringen pågår ber chilenske myndigheter om råd fra både den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA og fra sitt eget forsvar om hvordan de best skal ivareta helsen til de 33 innesperrede gruvearbeiderne.

Gruvearbeiderne ble innesperret 5. august, da den eneste utgangen fra gruven kollapset . Først 22. august - 17 dager etter at gruvesjakten kollapset - ble det oppdaget at de var i live .

Gruvearbeidernes eneste kontakt med omverdenen er gjennom seks centimeter store borehull som ble brukt for å oppdage dem, og som de nå får levert medisiner, drikke og mat gjennom. Gjennom de små hullene får de også spill og leker, som domino og ludo.

Dagen etter at det ble oppdaget at de fremdeles var i live, sendte de opp en lapp der sto skrevet i rødt: «Vi er i god behold alle 33 i tilfluktsrommet».

Levde på en liten skje tunfisk

Gruvearbeiderne lider av å ha fått i seg lite væske, og de har mistet en del vekt. Alle sammen har gått ned omtrent ti kilo hver, ettersom de måtte leve på en liten skje tunfisk og en halv kopp melk annenhver dag da de ventet på å bli oppdaget i live.

Likevel er de ved rimelig god helse, opplyser Chiles helseminister Jaime Manalich.

Teknikken med å løfte ut innesperrede arbeidere gjennom et hull ble først brukt med suksess i 1963, da to personer ble hentet opp etter å ha vært innesperret i 14 dager i Pennsylvania i USA. Men en lignende redningsoperasjon endte med seks døde gruvearbeidere og tre døde redningsarbeidere i Grandall Canyon i Utah, skriver Bloomberg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt