NRK Meny
Normal

Granater mot nordmenn

På Sri lanka er det skutt med granater mot  to norske observatører. Det er ikke klart hva som er bakgrunnen for skytingen.

Sri Lanka-politi
Foto: STR / REUTERS

Utviklingsminister Erik Solheim sier episoden er den mest alvorlige for norske obervatører på Sri Lanka noensinne.

– Norske myndigheter tar sterkt avstand fra dette og anser det som noe av det mest alvorlige som har hendt. Dette er en ubevæpnet observatørstyrke som kun har som oppgave å arbeide for at våpenhvileavtalen blir overholdt, sier Støre til NTB.

Ingen ble såret eller drept i angrepet da Sri Lankas regjeringshær skjøt mot lederen for observatørkorpset på Sri Lanka (SLMM), Lars Sølvberg, og hans assistent Paul Erik Bjerke.

– Dette er en meget alvorlig episode, jeg må si den mest alvorlige episoden vi har hatt på Sri Lanka, hvor granatnedslaget var kanskje 50 meter fra stedet hvor disse to norske var, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NRK.

Han mener de to nordmennene ville blitt drept om de hadde blitt truffet av granatene.

– Skjøt for å drepe

Under fredsforhandlingene i Genève i forrige uke var det strid om en vei mellom nord og sør på Sri Lanka. Striden sto om hvorvidt veien skulle brukes til å frakte varer til tamilene i nord. Regjeringen foreslo en annen vei, og de norske observatørene skulle inspisere denne veien da de ble beskutt onsdag.

– Sannsynligvis visste ikke de som skjøt at det var norske observatører der. Men det er likevel en meget, meget alvorlig situasjon, hvor Sri Lankas regjeringshær skjøt for å drepe mot ubevæpnede mennesker som de sikkert ikke visste hvem var, sier utviklingsministeren.

Norske myndigheter har nå bedt om en forklaring fra den srilankiske regjeringen.

– Vi vil umiddelbart nå gå i dialog med Sri Lankas myndigheter og med De tamilske tigrene om hva vi skal gjøre, svarer Solheim på spørsmål om Norge vil trekke ut sine observatører.

Han understreker at Norge også vil snakke med fredsprosessens støttespillere, blant annet India og USA.

Angrep internt fordrevne

I en annen hendelse onsdag ble minst 65 sivilpersoner drept og over 300 såret i et angrep mot en leir for internt fordrevne tamiler øst på Sri Lanka, ifølge Tamiltigrene (LTTE) og lokale innbyggere.

Nordiske observatører besøkte onsdag leiren som ligger i Batticaloa øst på øya. Der telte de 23 døde, men en talskvinne sier det kan være langt flere ofre, melder AFP.

En talsmann for de tamilske opprørerne sier at angrepet rammet en skole hvor internt fordrevne er innlosjert. Skolen ligger i Vakari, 260 kilometer øst for hovedstaden Colombo.

Solheim reagerer sterkt på begge angrepene onsdag.

– Dette er eklatante brudd på det som ble lovet i Genève for bare ti dager siden. Begge parter lovet å ikke sette i gang noen offensive militære handlinger, sier Solheim til NRK.

Han legger til at det er «grove brudd på våpenhvilen» å beskyte ubevæpnede observatører og angripe internt fordrevne mennesker fra lufta.

(NTB)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt