AFP: – Far og bror til selvmordsbomber arrestert

Angriperne var delt i tre grupper under fredagens terror i Paris. Nå er faren og broren til en av selvmordsbomberne arrestert, melder nyhetsbyrået AFP.

Politi ved et av åstedene i Paris

MANGE ÅSTEDER: Politi i Paris måtte fredag rykke ut til mange ulike åsteder, og det er snakk om minst fem gjerningsmenn.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Minst sju ulike steder i Paris ble rammet av terror fredag kveld.

Mye er ennå uklart, men politi og påtalemyndigheten i Frankrike står overfor en rekke angrep som må ha vært gjennomført av flere gjerningspersoner.

Lørdag kveld bekrefter etterforskningeledelsen at tre grupper var involvert i angrepene.

– Nå kan vi fra etterforskningen si at det mest sannsynlig var tre koordinerte grupper som stod bak disse forferdelige angrepene, sier statsadvokaten François Molins med ansvar for terroretterforskningen på en pressekonferanse lørdag kveld.

Gjerningspersonene snakket om både Syria og Irak mens de angrep konserthallen Bataclan, ifølge Molins.

Sent lørdag kveld melder kilder av nyhetsbyrået AFP at faren og broren til en av selvmordsbomberne er arrestert og plassert i varetekt.

Fransk politi skal ha ransaket farens hjem i den lille landsbyen Romilly-sur-seine, 130 kilometer øst for Paris, samt i brorens hjem i Bondoufle.

Syrisk pass funnet

Nyhetsbyrået AP har opplysninger om at de involverte skal blant annet være en person født i Frankrike, en person som hadde fransk statsborgerskap og to belgiske statsborgere.

Statsadvokaten bekrefter også at det ble funnet et syrisk pass på en av angriperne i nærheten av Stade de France.

Greske myndigheter bekrefter at en person med det konkrete passet ble registrert i Hellas som flyktning som en del av flyktninghåndteringen den 3. oktober i år. De har nå sendt fingeravtrykket til eieren av det syriske passet til fransk politi, ifølge nyhetsbyrået AP.

Også en annen flyktning som skal ha kommet via Hellas er etterlyst og mistenkes for å være involvert.

I tillegg ble et egyptisk pass funnet på et av åstedene ifølge Le Parisien. Det er ikke bekreftet at passene kan knyttes til gjerningspersonene.

Belgiere arrestert

Statsavokaten bekrefter også at en gjerningsmann ved konsertlokalet Bataclan var registrert i sikkerhetstjenestenes lister fra før. Mannen skal være fransk statsborger og hadde koblinger til militante islamister. Han ble identifisert ved hjelp av fingeravtrykk, melder flere franske medier.

I Belgia har også flere personer blitt pågrepet i forbindelse med terroren. En av dem mistenkes for å ha vært i Paris under angrepet.

Den belgiske avisa Dernière heure skriver at tre av terroristene skal ha vært fra Belgia, og Le Monde har skrevet at en av bilene de brukte hadde belgiske skilter.

Molenbeek aksjon

BESLAG: En bil blir beslaglagt under politiaksjonen i Molenbeek vest i Brüssel lørdag kveld. Belgias justisinister Koen Geens har sagt til RTBF at arrestasjonene er i sammenheng med en belgisk leiebil som ble sett i nærheten av Bataclan-lokale hvor 89 mennesker ble drept under Paris-angrepene.

Foto: JAMES ARTHUR GEKIERE / Afp

Bekreftet minst sju gjerningsmenn

Det er ennå usikkert hvor mange som var involvert i angrepene, og i hvor stor grad samme personer har gjennomført drap på flere steder.

Franske myndigheter har dog bekreftet at et antall gjerningsmenn er under kontroll.

Statsadvokaten François Molins med ansvar for terrorsaker i Paris har bekreftet at sju terrorister er drept.

Blant annet skal det ha vært minst tre gjerningsmenn i konserthallen Bataclan der et stort antall mennesker ble drept.

Overlevende har fortalt om redselsfulle scener da gjerningspersonene kom inn i bygget og begynte å skyte mot publikum som var der for å høre en rockekonsert fra det amerikanske bandet «Eagles of Death Metal».

Spor til Tyskland

Tyske myndigheter har lørdag bekreftet til flere medier at en mann ble pågrepet i delstaten Bayern med store mengder våpen i sin personbil den 5. november.

Mannen hadde ifølge avisene Frankfurter Allgemeine Zeitung og Bild med seg flere pistoler, maskingevær av typen kalasjnikov, håndgranater og rundt 200 gram av eksplosivet TNT.

Bilen hans var av typen VW Golf og hadde skilter fra Montenegro.

Bild melder at mannen var på vei til Paris, og at spor i bilens GPS og mannens mobil bekrefter dette.

Men den tyske innenriksministeren Thomas de Maiziere sier lørdag ettermiddag til AFP at det ennå ikke er etablert noen sikker kobling mellom mannen og hendelsene i Paris.

– Det er en kobling til Frankrike, men det er uklart om det er en kobling til angrepene, sier de Maiziere til nyhetsbyrået.

Ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung skal mannen være 51 år gammel.

Varslet Frankrike

Myndighetene i Montenegro opplyser at mannen aldri før har vært i politiets søkelys på en slik måte at han var registrert av sikkerhetstjenestene.

– Han er ikke muslim og det er per nå ingenting som kan koble ham til terrorangrepene i Paris. Tyske myndigheter ba for noen dager siden om bistand, men sa ikke noe om radikal Islam, sier en talskvinne for politiet i landet.

Lokale myndigheter i Sør-Tyskland tar derimot mannen alvorlig.

– Når noen har med seg maskingevær, håndgranater og sprengstoff i bilen er det snakk om alvorlig kriminalitet. Tankene går da fort til terrorisme eller noen som forsyner terrorister med våpen, sier Bayerns innenriksminister Joachim Herrmann til Bild.

Personen ble tatt i en rutinekontroll mellom Salzburg og München.

Spørsmålet er om det er en kobling og om den ble tatt seriøst da mannen var pågrepet.

Allmennkringkasteren Bayerischen Rundfunks skriver at Tyskland ganske raskt varslet fransk politi, ifølge kilder i tyske sikkerhetstjenester .

Men svaret fra Frankrike skal ha vært at tyskerne måtte sende en formell begjæring om rettshjelp før informasjon kunne deles begge veier.

Bærer ut skadde i Paris

Redningsmannskaper bærer ut skadde fra et av åstedene i Paris fredag.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

IS har tatt på seg skylda

Kunngjeringa til IS

Slik ser kunngjøringen fra IS ut.

Lørdag formiddag ble det offentliggjort meldinger på internett både på arabisk og fransk som virker å være offisielle kunngjøringer fra terrorgruppa IS.

IS tar på seg skylda for angrepene i Paris.

– Åtte brødre som bar eksplosivbelter og våpen har rettet sine angrep mot velvalgte steder i hjertet av den franske hovedstaden, skal det bli sagt i kunngjøringen.

Eksperter omtaler kunngjøringen som vag, men i IS-stil. De kaller den noe vag fordi de ikke omtaler konkrete personer eller det ekstreme islamister ofte kaller martyrer.

Ifølge flere vitner inne i konserthuset Bataclan, skal terroristene ha ropt at de utførte angrepet som hevn for Frankrikes involvering i krigen i Syria.

– Jeg hørte at de sa: «Dette skyldes Hollande, presidenten deres», skal en overlevende fra konserthuset ha sagt til journalister fra Le Monde etter angrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Korrespondent Anders Magnus snakker med folk på gata som feirer at politimannen Chauvin er funnet skyldig i drap på George Floyd.

Jubel og tårer i USAs gater etter Chauvin erklæres skyldig

Folkemengder på tvers av hele USA reagerte med jubel da Derek Chauvin ble kjent skyldig i drapet på George Floyd på tirsdag.