Korrupsjon stjeler drikkevann

Menneskenes viktigste ressurs blir stadig dyrere for de fattigste. Og det er korrupsjon som gjør vannet dyrt, slår Transparency International fast.

Sudansk gutt drikker vann
Foto: Salva Dut / AP

I sin årsrapport som ble presentert i New York i ettermiddag, skriver anti-korrupsjonsorganet Transparency International at korrupsjon hos de som forvalter vannforsyningene, må ta skylden for mye av verdens vannkrise.

I dag må 1 milliard av verdens befolkning klare seg uten rent vann.

Kostbar korrupsjon

Og når den livsviktige vannsektoren er gjennomsyret av korrupsjon, betyr det dårligere helse, mindre vann til jordbruket og dårligere avlinger - økt matkrise, større miljøproblemer og flere miljøskader.

Jan Borgen

Jan Borgen, Transparency International

Foto: Elin Høyland / Elin Høyland

- Korrupsjon gjør vann for kostbart for mange av de fattigste, sier leder for Transparency International Norge, Jan Borgen.

- Vann er en livsviktig ressurs for helse og utvikling for hele verden. Og verden er i vannkrise. En viktig årsak til det er nettopp korrupsjon, sier Borgen.

Dårlig vann = dårlig helse

- Hele 80 prosent av alle helseproblemer kan spores tilbake til dårlig eller manglende vannforsyning, sier han.

Og en svært viktig katalysator er korrupsjon og bestikkelser.

Han forklarer hovedproblemet slik: Korrupte personer i den offentlige forvaltningen fører til at prisen på rent vann blåses opp. Det gjør det igjen dyrt for fattige å kjøpe seg vann, og det blir for eksempel økonomisk vanskelig for bøndene å få tilgang til vannet de trenger for å få gode avlinger.

Forurenset vann i Kina

Kinas myndigheter har forbudt all ny industri ved fire svært forurensede elver, men sier samtidig at korrupsjon kan forsinke opprensingen.

Foto: EyePress / AP

At folk med makt forsyner seg av fellesgodene, blir dermed direkte følbart helt ned til enkeltpersoner over store deler av verden.

Brønnvanns-automat

- Et eksempel fra Sør-Afrika: Beboerne i en landsby må legge på mynter i en automat ved landsbybrønnen for å få vann. Pengene går til lokale personer i offentlige sektor – som selvsagt beholder dem selv. Og denne korrupsjonsoppskriften er i ferd med å spre seg, forteller Borgen.

Transparency International vannrapport

I rapporten tar forskere for seg problemer med vann og korrupsjon i et utvalg land rundt om i verden, og foreslår også hvilke reformer som kan løse problemene.

- Hvis vi ikke kjemper imot og blir kvitt korrupsjonen i vannforvaltningen, får det alvorlige følger for helsa til store deler av verdens befolkning, den økonomiske utviklingen, miljøet – og kanskje også klimaendringene, sier Borgen i Transparency International.

Les rapporten "Corruption in the water sector"

Dragebåtfestival i Hongkong

Korrupsjon er ikke et nytt fenomen: Denne dragebåtfestivalen i Hongkong er til minne om Qu Yan, en poet som druknet seg i protest mot korrupte myndigheter for 2000 år siden.

Foto: ANAT GIVON / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt