Hopp til innhold

Gjenforent etter flukten fra Syria

Hittil i år har det kommet 250 asylsøkere fra Syria til Norge. Mange rømmer ved hjelp av menneskesmuglere som splitter familiene for å tjene enda mer penger på dem. NRK var med da en familie ble gjenforent onsdag.

Gjenforent familie

En gråtende Mohammed Nouri og kona Shiraz Sulaiman klemmer de to jentene sine. En blid bror følger med.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Silva og Sidra Mohammed Nouri

De to jentene klamret seg til faren sin da de sa ham igjen for første gang på fem år.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Ti år gamle Silva Mohammed Nouri og åtte år gamle Sidra Mohammed Nouri flyktet med mor og to brødre på 12 og 13 år fra kampene i Aleppo i mai i år. De ville reise til far i Norge og fluktruta gikk gjennom Tyrkia og Hellas.

Holdt jentene tilbake

De to jentene kom bort fra mor som først kom alene fram til Norge, men der fikk hun de to sønnene til seg ganske raskt. De to jentene, derimot, holdt menneskesmuglere tilbake.

– Det er ikke uvanlig at menneskesmuglere gjør dette. Noen ganger for å presse familiene for mer penger, andre ganger for å sikre seg at de betaler det som er avtalt, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS.

Silva og Sidra ble igjen i Athen. Der var de alene uten familien i et halvt år, men andre syriske flyktninger og den greske flyktningorganisasjonen AITIMA tok hånd om dem.

Visste ikke hva som skjedde med barna

Shiraz Sulaiman

Shiraz Sulaiman ventet spent på de to små jentene sine på Gardermoen lufthavn.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Da Shiraz Sulaiman kom til Norge ble hun gjenforent med mannen, men hva som skulle skje med barna var uklart. De to sønnen kom raskt etter, men da NOAS kom i kontakt med henne var hun fryktelig redd.

– Det var en kvinne nesten i sjokktilstand, sier Austenå.

– Jeg er veldig, veldig sliten, sa moren der hun ventet på flyplassen.

Når de to jentene endelig kommer triller tårene hos faren.

– Hva skal jeg si? Det er fem år siden jeg har sett dem, siden jeg ble fjernet fra dem, sier han.

Faren i familien er kurdisk aktivist og flyktet fra Aleppo i Syria til Norge i 2007.

– Takk Gud, jeg er veldig, veldig glad. Nå er jeg befridd, mine barn har kommet, sier en takknemlig mor som nesten ikke klarere slutte å smile.

Se reportasjen i Dagsrevyen her.

Tungt byråkrati

NOAS, samarbeidet med den greske søsterorganisasjonen for å få brakt småjentene til foreldrene, men det var ikke bare enkelt forteller Ann-Magrit Austenå.

– Det har vært et langvarig arbeid å få jentene registrert i Hellas. Det er ille at barn skal bli ofre for at asylbehandlingen i Hellas er nede for telling på grunn av den økonomiske krisen i landet, mener Austenå.

Hun forteller at greske myndigheter ikke hadde penger til å kjøpe flybillett til jentene, mens norsk myndigheter påpekte at det var et gresk ansvar. Dermed skar NOAS igjennom og betalte for å få de to, sammen med en ledsager til Norge.

Spyros Rizakos som leder i AITIMA i Hellas sier de har jobbet mye for å få jentene til Norge.

Krigen i Syria fortsetter

Moren og sønnene har fått opphold i Norge og NOAS regner med at det bare er et tidsspørsmål før faren og de to døtrene får det samme.

På grunn av urolighetene i landet krever ikke norske myndigheter at syrere tvangsretureres og mener at det ikke synes å være noen mulighet for snarlig bedring av situasjonen i landet.

Fra angrep i Syria

Det meldes stort sett daglig om angrep i Syria. Al-Bab, 40 km nord-øst for Aleppo, ble angrepet 4.november og denne jenta ble såret da.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Etter det 19 måneder lange opprøret mot president Bashar al-Assad er det fremdeles svært urolig i Syria. Senest i dag har det kommet meldinger om sammenstøt og granatangrep i hovedstaden Damaskus og det meldes også at regjeringshæren angriper Aleppo og områdene rundt fra luften.

For to dager siden ble minst femti soldater drept i et angrep på regjeringshæren i Hama, sentralt i landet, ifølge syriske aktivister.

I Aleppo brente et lager som tilhørte hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne ned. Lageret skal ha inneholdt både medisiner, barnemat og andre matvarer.

Ifølge den britiskbaserte organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights har minst 36.000 mennesker blitt drept siden urolighetene startet i mars 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt