Hopp til innhold

Her løper syriske sivile for livet fra regimets bomber

Søndag var det nok en gang flest sivile som måtte bøte med livet etter en dag med flere kamphandlinger i Syria. Samtidig gjør opprørerne nye forsøk på å samle troppene under et møte i Qatar.

Al-Bab

Syriske sivile løper for livet for å komme seg unna det som skal være en av regimets bomber. Fire personer skal ha blitt drept i angrepet.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Kampene i Syria fortsatte søndag med uforminsket styrke. Flere personer ble drept da Assad-regimet bombet byen Al-Bab i Aleppo-regionen. Ifølge vitner omkom fire sivile i angrepet, flere av etter å flyktet fra det første av tre luftangrep.

En av de døde var ingeniøren Adnan Hamza, som var på vei til et politisk møte. 42-åringen etterlater seg kone og tre barn, og er bare en av mange som mistet livet i Syria søndag.

Ifølge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter omkom 117 personer i kamphandlinger søndag.

Den London-baserte gruppa melder at 52 av de drepte er sivile, 41 skal være soldater tilknyttet regimet og 24 er opprørere.

Tallene på hvor mange som har blitt drept etter at uroen i Syria brøt ut i mars 2011 varierer, men i september i år gikk Det syriske observatoriet for menneskrettigheter ut med et anslag. Det lød på over 29.000 drepte totalt, av disse var rundt 20.000 sivile.

Tap for regjeringsstyrkene

Blant mange andre hendelser søndag, gikk det også av en bombe ved ett av Damaskus' større hoteller. 11 sivile skal ha blitt såret og eksplosjonen førte til store materielle skader.

Hotellet Dama Rose ligger like ved kontorene til en fagorganisasjon som drives av regimet i Damaskus. Syrias statlige fjernsynskanal kaller angrepet en «terroristeksplosjon», og la skylde for angrepet på opprøere.

Meldinger fra internasjonale nyhetsbyråer tyder på at opprørerne har gjort framskritt i løpet av dagen. Opprørere tilknyttet Jaafar Tayyar-bigaden skal ha tatt kontroll over et større oljefelt i nærheten av byen Mayadin, i det østlige Syria.

Det syriske observatoriet for menneskerettigheter sider det er første gang opposisjonen har klart å ta kontroll over et oljefelt siden opprøret mot Assad brøt ut i mars 2011. Kampene skal ha vart i flere timer, og 40 av regimets soldater ble drept drept, skadd eller tatt til fange, ifølge det London-baserte observatoriet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Syria Al-Bab

En mann flykter med sønnen sin under angrepet i Al-Bab. Totalt skal 52 sivile ha blitt drept i kamphandlinger søndag.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Har nådd fram med nødhjelp

Opprørerne har også gjort framskritt i den østlige provinsen Deir Ezzor, melder AFP. Der skal et av regimets krigsfly ha blitt skutt ned i angrepet, og piloten tatt til fange.

Søndag kveld kom også meldingen om at Røde Kors skal ha klart å ta seg inn med nødhjelp til byen Homs. Der har sivile vært fanget i måneder, mens harde kamper har pågått i området.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal Røde Kors ha klart å levere medisiner til rundt 100 skadde syrere. I tillegg fikk andre mat og hygieneartikler.

Forsøker å samle troppene

Samtidig møtes syriske opposisjonsgrupper i Qatar i et forsøk på å stå mer samlet mot regimet til president Bashar al-Assad. Politisk har regimemotstanderne fortsatt vanskelig for å samle seg.

Samtalene i Qatar skal vare i fire dager, og målet er å få flere grupper inn i paraplyorganisasjon Syrias nasjonalråd (SNC). Samtidig har opplysninger lekket ut om planer om dannelse av en eksilregjering i SNCs regi.

Riad Seif, en av lederskikkelsene i den syriske opposisjonen, avviser imidlertid ryktene som har svirret om at han er aktuell som leder i en slik eksilregjering.

– Jeg vil ikke være en kandidat. Jeg er 66 år gammel og har helseproblemer, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Riad Seif

Riad Seif avviser at han er aktuell som leder i en eksilregjering.

Foto: TIM BRAKEMEIER / Afp

Kuttet regimets forsyningslinjer

I løpet av den siste måneden har opprørerne sågar lyktes med å kutte regimets forsyningslinjer til hovedstaden Damaskus i sør. Lørdag gikk de til et større angrep på militærflyplassen Taftanaz nord i landet, dagen etter at regjeringssoldater trakk seg ut av den strategiske byen Saraqeb, som ligger i nærheten.

– Opprørernes framgang i nord ser ut til å være uopprettelig, sier Syria-eksperten Thomas Pierret ved Universitetet i Edinburgh til nyhetsbyrået AFP.

Regimets strategi i nord begrenser seg til å forsvare områdene de kontrollerer i Aleppo, mener han.

– Problemet med denne strategien er at garnisonene deres i Aleppo i stor grad er isolert. De vil trolig falle i løpet av de kommende månedene, spår Pierret.

USA-press på SNC

Den militære framgangen har imidlertid ikke brakt de forskjellige politiske opposisjonsgruppene noe nærmere hverandre. Den interne uenigheten har ført til at USA før møtet i Qatar har presset på for utskiftninger i Syrias nasjonalråd.

USA håpet lenge at SNC skulle klare å samle opposisjonen, men denne uken uttalte utenriksminister Hillary Clinton at organisasjonen ikke lenger kan sees som leder for opposisjonen.

USA mener ifølge BBC at SNC er for fragmentert, lener seg for mye på eksilpolitikere og er for lite villig til å tiltrekke seg støtte fra minoriteter inne i Syria.

Forhandler ikke med Assad

Det amerikanske presset har ikke falt i god jord i SNC, som fredag beskyldte USA for å undergrave det syriske opprøret og «så splid».

Mange i opposisjonen frykter at det amerikanske presset er et forsøk på å få på plass en eksilregjering som er villig til å forhandle med Assad-regimet.

– Assad og kretsen rundt ham må gi fra seg makten. Det er en betingelse for enhver dialog og forsøk på å finne en ikke-militær løsning, var derfor beskjeden fra en gruppe opposisjonsledere fredag, blant dem Riad Seif.

– Må skille oss fra regimet

Også i opprørsbevegelsen inne i Syria er det misnøye. Lørdag ble en video offentliggjort som viser regimesoldater bli likvidert av opprørssoldater i Damaskus, noe som har satt sinnene i kok hos mange opprørere, skriver den britiske avisen The Guardian.

– Vi må vise at vi skiller oss fra regimet. De gjør slike ting, dermed gjør vi det ikke, sier sjeik Omar Othman fra den islamistiske Enhetsbrigaden i Aleppo.

Syrias militærråd, som har vestlig støtte og skal koordinere motstandskampen, får blant annet kritikk for å avvise samarbeid med islamistopprørere

SISTE NYTT

Siste nytt