NRK Meny
Normal

Gikk fra FN da Ahmadinejad talte

Representanter fra mange land forlot salen da Irans president Mahmoud Ahmadinejad anklaget Israel for å styre verden gjennom slaveri og rasisme.

Mahmoud Ahmadinejad
Foto: Richard Drew / AP

I sin tale til FN raste presidenten mot det han kalte «det sionistiske regimets umenneskelige politikk» i de palestinske områdene.

– En ny form for slaveri

– Det er ikke akseptabelt at en liten minoritet dominerer politikk, økonomi og kultur i store deler av verden og etablerer en ny form for slaveri, sa han.

Et medlem av den tyske FN-delegasjonen forlater salen under talen til Mahmoud Ahmadinejad

Et medlem av den tyske FN-delegasjonen forlater salen under talen til Mahmoud Ahmadinejad.

Foto: DON EMMERT / AFP

Ahmadinejad beskyldte også utenlandske styrker for å spre krig, blodsutgytelse, aggresjon, terror og frykt i Midtøsten, med referanse spesielt til Irak og Afghanistan, og han skrøt av sommerens valg i landet som ærefullt og fullt ut demokratisk.

Likevel var talen relativt moderat til ham å være – han gjentok for eksempel ikke sin tvil om holocaust, og han avsluttet med å si at han er klar til å trykke alle hender som oppriktig strekkes ut til Iran.

USA forlot salen

Flere delegasjoner, blant dem USAs og Frankrikes, forlot uansett salen under Ahmadinejads tale.

Selv om han ikke nevnte atomprogrammet direkte, lovte han at Iran vil delta i arbeidet for å bygge varig fred og sikkerhet over hele verden.

Det kan tolkes som en henvisning til atomkonflikten, som er blitt et sentralt tema på hovedforsamlingen, blant annet under et bilateralt møte mellom USAs president Barack Obama og hans russiske kollega Dmitrij Medvedev.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt