Hopp til innhold

Mindreårige giftes bort annethvert sekund

Hvert eneste år blir 14 millioner jenter giftet bort før de fyller 18 år. En av ni giftes bort før de fyller 15.

På verdensbasis giftes 14 millioner jenter bort hvert år, før de fyller 18 år.

Se intervjuet med Arjina Begum

Tretten år gamle Meshuma fra Golmunda i Bangladesh var bare 10 år da hun ble giftet bort til fetteren sin. Nå er hun 13 år gammel og mor til en seks måneder gammel baby.

– Jeg ble tvunget til å gifte meg med fetteren min og siden bestemoren min hadde tatt vare på meg siden jeg var liten, så følte jeg at jeg måtte gjøre det. Men, jeg er ikke lykkelig, sier Meshuma.

Nektet å adlyde foreldrene

Dette kunne også vært virkeligheten for 20 år gamle Arjina Begum, som kommer fra en liten landsby i Nilphamariområdet i Bangladesh. Hun har nettopp har vært i Oslo for å fortelle sin historie på Oslo Freedom Forum. Det er første gang hun er utenfor hjemlandet sitt.

Da hun var 14 år gammel sto foreldrene hennes klare med en brudgom. Begum hadde imidlertid sett hva som skjedde med storesøsteren da hun ble giftet bort som 15- åring. Det gjorde henne redd og hun nektet å følge foreldrenes ønske.

– Storesøsteren min ble gift da hun var 15 år gammel. Hun mistet sitt første barn og det andre barnet ble syk. Jeg ville ikke at det skulle skje meg, så jeg nektet å gjøre det foreldrene mine mente var riktig, sier Begum til NRK.

Tidlige giftermål hindrer utdannelse

Begum kontaktet en lokal organisasjon som jobber for barns rettigheter. De hjalp henne med å overtale foreldrene til å avlyse giftermålet. Men ikke alle er like heldige som henne. På verdensbasis er det hvert år 14 millioner jenter som giftes bort før de fyller 18 år. Det vil si ei jente annethvert sekund.

– Barnebryllup er en tradisjon i Bangladesh på grunn av fattigdom. Mange foreldre har en datter og tenker at når hun blir giftet bort blir det en mindre munn å mette. Det er hovedårsaken til barnebryllupene i landet vårt, sier Begum.

Problemet når barna giftes bort er imidlertid at de mister muligheten til utdannelse, som igjen er en mulighet til å komme seg ut av fattigdommen.

– Hvis de ikke får utdannelse, kan de ikke nå ambisjonene sine og de kan ikke bli lykkelige. Jeg ser at vennene mine som ble gift før de var 18 år gamle, de er ikke lykkelige. De sier til meg at jeg er heldig fordi jeg har fått utdannelse, sier hun.

Barnebryllupsfrie soner

Begum jobber nå aktivt med å hjelpe unge jenter som står i fare for bli giftet bort. Med seg på laget har hun rundt 600 organisasjoner som jobber for det samme. I tillegg har hele 17 stater i Bangladesh erklært seg som såkalte «barnebryllupsfrie soner» de siste to årene.

Sakte, men sikkert begynner altså samfunnet å forstå problemene med å gifte bort jentene altfor tidlig. Det gjør også foreldrene til Begum.

– De ble sinte på meg den gangen, men nå er de veldig fornøyde. De sier at jeg hadde rett og at de tok feil, smiler hun.

Utbredt tradisjon

Tradisjonen med å gifte bort jenter før de fyller 18 år er særlig vanlig i land som Niger, Tsjad, Mali, Bangladesh, Guinea og Den sentralafrikanske republikk, der antallet tvangsekteskap er på over 60 prosent.

Ellers i Sør-Asia er det 46 prosent som giftes bort med tvang før de fyller 18 år, mens samme tall i Afrika sør for Sahara er på 38 prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt