Hopp til innhold

Våpenhvilen skutt i filler – nye angrep på begge sider

Hamas har i kveld angrepet både Jerusalem og Tel Aviv med raketter, etter at den midlertidige våpenhvilen brøt sammen i ettermiddag.

Rafah, sør på Gazastripen

ANGRIPER I KVELD: Røyk stiger opp fra et område i Rafah, sør på Gazastripen. Israelske fly har angrepet Gaza etter at raketter ble skutt inn mot Israel tidligere på tirsdag, mens våpenhvilen pågikk.

Foto: SAID KHATIB / Afp

Netanyahu

BEORDRER NYE ANGREP: Israels statsminister Benjamin Netanyahu har beordret nye angrep mot Gazastripen etter at tre raketter skal ha skutt inn i Israel fra Gazastripen tirsdag formiddag.

Foto: POOL / Reuters

Den israelske reaksjonen etter bruddet på våpenhvilen har krevd sine første ofre. En to år gammel jente og en kvinne er drept på Gazastripen, melder palestinsk helsepersonell.

Ytterligere 16 skal være skadd etter israelske luftangrep, og de skal alle være fra samme familie, opplyser talsmann Ashraf al-Qudra fra det lokale helsepersonellet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Reuters er totalt tre palestinere drept siden bruddet på våpenhvilen i ettermiddag. Begge parter gir den andre parten skylden for bruddet på våpenhvilen.

– Hamas avfyrte 40 raketter

Hamas har på sin side skutt over 40 raketter inn i Israel, og flere av rakettene skal ha landet nær millionbyen Tel Aviv. Hamas sier de har skutt raketter mot Ben Gurion-flyplassen, men det er ikke meldt om nedslag i dette området. Sent i kveld ble det også skutt raketter mot Jerusalen.

En person er såret i angrepene mot Israel i kveld, melder nyhetsbyrået Reuters.

En Hamas-talsmann sier natt til onsdag at internasjonale flyselskap bbør unngå Ben Gurion-flyplassen, fordi de har planer om å skyte flere rakettar mot flyplassen. - Flyplassen er nå et hovedmål for angrepene, heter det.

Den israelske hæren oppfordret i kveld innbyggere som bor opp til 80 kilometer fra Gazastripen om å åpne bomberommene igjen.

Den midlertidige våpenhvilen og forhandlingene mellom partene i Kairo ble avbrutt etter at det ble skutt flere raketter fra Gazastripen mot sørlige deler av Israel. Det israelske forsvaret gikk raskt til motangrep.

Beordret angrep mot Gaza

– Som svar på Hamas' brudd på våpenhvilen har statsministeren og forsvarsministeren beordret IDF til å angripe terrormål på Gazastripen, sier en israelsk tjenestemann til AFP.

Laster Twitter-innhold

En halvtime tidligere slo det israelske militæret fast at våpenhvilen var brutt da tre raketter ble skutt inn i Israel fra Gazastripen tirsdag formiddag.

Rakettene landet i Beersheba og Netivot sør i Israel. Ingen ble såret.

Hamas opplyser ifølge Reuters at de har skutt 40 raketter inn i Israel.

Ifølge Hamas har Israel rammet Gaza med 35 luftangrep,

Hamas opplyser at de også har skutt mot Tel Aviv. Det er ikke meldt om drepte eller skadde på israelsk side.

Våpenhvilen skulle vare til midnatt

Midlertidige våpenhviler har sørget for at det stort sett har vært opphold i kamphandlingene mellom Israel og den islamistiske Hamas-bevegelsen på Gazastripen de siste åtte dagene.

Den foreløpig siste våpenhvilen skulle opprinnelig vare til midnatt natt til onsdag, etter at den ble forlenget med 24 timer under mandagens forhandlinger i Kairo.

Hamas kom ikke med noen umiddelbar kommentar til rakettangrepene tirsdag ettermiddag.

Men USA anklager Hamas.

– Hamas har sikkerhetsansvar for Gaza. Rakettene ble skutt fra Gaza, sier talskvinne Marie Harf i utenriksdepartementet.

Trekker forhandlere tilbake

Den midlertidige våpenhvilen utløper ved midnatt natt til onsdag, etter at den ble forlenget med 24 timer under mandagens forhandlinger i Kairo.

Les: Våpenkvila utvida med 24 timar

Kilder som står forhandlingene nær, opplyste tidligere tirsdag til nyhetsbyrået DPA at partene fortsatt står langt fra hverandre.

Nyhetsbyrået AFP melder nå at forhandlerne er kalt tilbake etter rakettangrepet sør i Israel.

Brende: Tilbake i ond sirkel

Utenriksminister Børge Brende i Bodø

KRITISERER ANGREP MOT ISRAEL: Utenriksminister Børge Brende sier det er uakseptabelt at palestinsk milits har tatt opp igjen rakettangrep mot Israel.

Foto: Einar Breivik / NRK

Det var akkurat det vi ikke trengte, sier utenriksminister Børge Brende (H) om våpenhvilen mellom Israel og Hamas som på ny falt i grus tirsdag.

Ingen palestinsk milits hadde tirsdag kveld påtatt seg ansvaret for rakettangrepene mot Israel, påpeker Brende.

– Men det er uakseptabelt at de har tatt opp igjen rakettoppskytningen mot Israel. Dynamikken er at dersom det kommer raketter, så kommer motangrepene fra Israel, og da er man tilbake i den onde sirkelen, sier utenriksministeren til NTB.

En forutsetning for giverlandskonferansen i Kairo, som Norge arrangerer sammen med Egypt, er en bærekraftig våpenhvile mellom Israel og Hamas. En dato skulle settes når partene er enige om en varig våpenhvile.

– Konferansen kan bli forsinket nå, medgir Brende.

Over 2.000 drept

Om lag 2.000 palestinere, de aller fleste sivile, ble drept under den fem uker lange israelske offensiven i sommer. På israelsk side mistet 64 soldater og tre sivile livet.

Forhandlerne i Kairo har vært uenige blant annet om palestinernes krav om at Israel hever blokaden av Gazastripen, som ble innført etter at Hamas-bevegelsen tok kontroll over enklaven i 2007.

Israel fastholder på sin side at alle israelske sikkerhetskrav må oppfylles, og at det vil være umulig dersom blokaden heves. For det vil føre til at Hamas og andre militante grupper på Gazastripen vil få tilgang til mer våpen, mener israelerne.

Palestinsk gruppe på USAS terrorliste

En islamistisk palestinsk gruppe basert i Gaza er blitt plassert på USAs terrorliste, kunngjorde utenriksdepartementet tirsdag.

Siden opprettelsen i 2012 har gruppen påtatt seg ansvaret for en rekke rakettangrep mot Israel, ifølge departementet.

Gruppen skal være sammensatt av flere jihadist-grupper, og har erklært sin støtte til Den islamske staten (IS).

Oppføringen på terrorlisten medfører at det er ulovlig for amerikanere å støtte gruppen, og at gruppens eventuelle eiendeler i USA fryses.

Palestinere flykter på Gazastripen

FLYKTER: Palestinere flykter fra hjemmene sine øst for Khan Younis sør på Gazastripen. Israel har startet flyangrep mot Gaza etter at palestinske militante skal ha skutt flere raketter inn mot Israel.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters