Hopp til innhold

Donald Trump avbrøt telefonsamtale med Australias statsminister

Det skal ha blitt dårlig stemning da USAs president Donald Trump snakket med Australias statsminister Malcolm Turnbull på telefon.

FILES-US-POLITICS-TRUMP

Donald Trump avbrøt en samtale med Australias statsminister Malcolm Turnbull

Foto: DON EMMERT / Afp

APTOPIX Australia Election Malcolm Turnbull

Australias statsminister Malcolm Turnbull

Foto: Rick Rycroft / Ap

Ifølge Washington Post skulle lørdagens samtale egentlig vare i en time, men i stedet ble den brått avbrutt av Trump etter 25 minutter. Presidenten skal ha fortalt Turnbull at han samme dag hadde hatt telefonsamtaler med fire andre statsledere, inkludert Russlands Vladimir Putin, og at samtalen med den australske statsministeren var den «desidert verste».

Uenige om flyktninger

Bakgrunnen for den negative tonen skal ha vært at Turnbull prøvde å få bekreftet at USA fortsatt vil overholde avtalen om å ta imot 1.250 flyktninger fra Australias omstridte flyktningleirer.

– Dette er den verste avtalen noensinne, skal den amerikanske presidenten ha sagt.

Han skal videre ha påstått at avtalen, som ble inngått av Obama-administrasjonen, vil få ham «politisk drept» og anklaget Australia for å eksportere «de neste Boston-bomberne».

Skuffet over Trump

Avisen oppgir ingen kilde for påstandene, og en talsperson for Det hvite hus ønsker ikke å kommentere saken. En høytstående kilde i Trump-administrasjonen bekrefter imidlertid at samtalen var fiendtlig og følelsesladet.

Det skal ha blitt dårlig stemning da USAs president Donald Trump snakket med Australias statsminister Malcolm Turnbull på telefon. 
Ifølge Washington Post skulle lørdagens samtale egentlig vare i en time, men i stedet ble den brått avbrutt av Trump etter 25 minutter. Det ville ikke Turnbull kommentere.

Heller ikke Malcolm Turnbull vil kommentere den påståtte uenigheten med den amerikanske presidenten, men bekrefter at han er skuffet over at detaljer er blitt kjent. Overfor en radiostasjon i Sydney sier han at "meldingene om at
presidenten la på, ikke stemmer". Da han torsdag ble konfrontert med rapportene, slo han fast at forholdet mellom Australia og USA fortsatt står sterkt.

Kort tid senere gikk imidlertid Trump ut på Twitter , hvor han fortsatte å kritisere Australia-avtalen.

– Kan du fatte dette? Obama-administrasjonen gikk med på å ta imot tusenvis av ulovlige innvandrere fra Australia. Hvorfor? Jeg skal studere denne dumme avtalen, skriver Trump.

Laster Twitter-innhold

Tirsdag opplyste en kilde i Det hvite hus at USA vil ta imot flyktningene fra de australske leirene, men at de må gjennom svært strenge kontroll- og sikkerhetsvurderinger.

SISTE NYTT

Siste nytt