NRK Meny
Normal

USA-talsmann går av etter Wikileaks-kommentar

Talsmannen for USAs utenriksdepartement, Philip Crowley, trekker seg etter å ha kommet med skarp kritikk av Pentagons behandling av en Wikileaks-mistenkt soldat.

Philip Crowley

Philip Crowley sier han tar fullt ansvar etter at han kritiserte Pentagon og har sagt opp sin stilling.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Bradley Manning

Den amerikanske UD-talsmannen kritiserte Pentagons behandling av soldaten Bradley Manning (bildet).

Foto: Ap

Crowley betegnet fredag behandlingen av soldaten Bradley Manning, som er mistenkt for å ha lekket tusenvis av dokumenter og militært materiale til nettstedet WikiLeaks, som «tåpelig» og «kontraproduktivt».

Tvunget til å sove naken

Manning var tidligere soldat i Irak, og er mistenkt for å ha overlevert gradert materiale til nettstedet Wikileaks.

Han skal blant annet ha blitt satt i isolat og blitt tvunget til å sove naken.

Søndag tok han konsekvensen av sine uttalelser og leverte inn sin avskjedssøknad.

– Med tanke på innflytelsen mine bemerkninger har fått tar jeg fullt ansvar og har levert min oppsigelse som statssekretær og talsmann for departementet, sa Crowley.

USAs president Barack Obama insisterte fredag på at behandlingen av Manning var «passende».

Utividet tiltalen

Pentagon har utvidet tiltalen mot soldaten som mistenkes for å ha lekket store mengder hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks. Han risikerer livsvarig fengsel.

Dersom den unge soldaten blir funnet skyldig etter tiltalen, kan han straffes med døden. Pentagon forsikrer imidlertid om at det ikke vil bli lagt ned påstand om dødsstraff, men opplyser at Manning risikerer livsvarig fengsel.

Pentagon har ennå ikke knyttet Manning direkte til Wikileaks, men mistenker ham for å ha lastet ned store mengder hemmeligstemplede dokumenter som han fikk tilgang til gjennom jobben som etterretningsanalytiker i Irak, for deretter å overlate dem til nettstedet.

Manning burde vite at informasjon som offentliggjøres på internett, blir tilgjengelig for fienden, heter det i anklagedokumentene.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt