Hopp til innhold

Gambari skal snakke med juntaen

FNs spesialutsending Ibrahim Gambari har  kommet til Burma han reiser direkte til hovedstaden for å snakke med juntaen.

Ibrahim Gambari er på vei til juntaen

Ibrahim Gambari er på vei til juntaen.

Foto: LAU FOOK KONG / AFP

Den tidligere nigerianske utenriksministeren ga ingen kommentarer da han landet i Rangoon, men gikk umiddelbart om bord i et nytt fly på vei til militærjuntaens offisielle hovedstad Naypyidaw.

Tidligere i dag sa Gambari at han skal overlevere et budskap fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon til juntalederne. Budskapet er i stor grad utformet av medlemmene av Sikkerhetsrådet.

Demonstrasjoner i Burma

Sikkerhetsstyrker gjøv løs på demonstranter og slo dem med køller.

Foto: STR / AFP

- Slo hardt

Det har i dag vært relativt rolig i Burma, men burmesiske sikkerhetsstyrker gikk tidligere i dag løs på en gruppe demonstranter med køller.

Gruppen på 100 personer hadde samlet seg på Pansoedan-brua i sentrum av Burmas største by Rangoon.

Så snart de begynte å klappe i hendene, gikk sikkerhetsstyrkene til aksjon.

- De slo folk så hardt. Jeg lurer på hvordan disse personene holder det ut. Jeg så sikkerhetsstyrkene arrestere rundt fem, forteller en lokal innbygger til nyhetsbyrået AFP.

Samtidig meldes om interrn uro i militærregimet.

Asia korrespondent Ole Torp sier at dette ikke er bekreftet men at det er mindre uenigheter.

HØR: MULIG SPLITTELSE

Siden demonstrasjene startet tirsdag i forrige uke er 13 bekreftet drept av myndighetene, men tallet skal være langt høyere, i følge radiokanalen Democratic Voice of Burma.

Militærregime har beordret at 200 lik skal brennes, flere av dem munker, for å hindre at omverdenen får vite noe, ifølge redaktøren av radiokanalen.

 

 

Landsbyer  forsunnet

Satellittbilder av Burma avdekker utbrente landsbyer, tvangsflytting og andre brudd på menneskerettighetene, sier amerikanske forskere.

De høyoppløselige bildene er tatt av kommersielle satellitter, og dokumenterer hvordan den burmesiske juntaen har gått fram i Burma, ifølgede Den amerikanske foreningen for vitenskapens fremme, AAAS.

– Vi har funnet bevis for at 18 landsbyer i all vesentlighet er forsvunnet, sier AAAS-forsker Lars Bromley.

HØR INTERVJU MED FORSKER LARS BROMLEY

– Vi fikk rapporter i slutten av april om at flere landsbyer i delstaten Karen hadde brent ned, og vi var faktisk i stand til å identifisere brennmerker på bakken.

Det var firkantede brennmerker på størrelse med hus, fremholder han.

 

Landsby i jungelen i Burma i 2000 (t.v) og i dag (t.h)

Jungelen i Burma i 2000 (venstre) og nylig (høyre)

Foto: Scanpix/AFP

Pressmiddel mot Burma

Aung Din, leder i den amerikanske aktivistgruppen Kampanje for Burma, sier organisasjonen vil bruke bildene fra AAAS som press mot regimet i Burma, der prodemokratiske demonstrasjoner tre dager på rad er blitt møtt med vold fra de burmesiske sikkerhetsstyrkene.

– Vi prøver å sende en beskjed til militærjuntaen om at vi holder øye med dem fra himmelen, sier Aung Din.

Forskerne i USA samler nå satellittbiler fra alle de største byene i Burma.

– Ettersom de fleste kommunikasjonsmåtene med disse byene er kuttet, vil disse bildene, dersom vi får dem fram, bli en av få måter og forstå nivået på det militæret regimets mønstring på, sier Bromley.

Tvangsflytting

Bromleys gruppe med forskere har på oppdrag fra tre menneskerettsgrupper tomme for tomme studert bildene av landsbyer før og etter det har vært rapportert om angrep.

Forskerne melder også om at de har bevis for tvangsflytting der mennesker i mer avsidesliggende strøk er blitt tvunget til å flytte til områder under militærets kontroll.

– I et område rundt en militærleir vi fant, dukket det opp om lag 31 landsbyer på om lag fem og et halvt år, forklarer Bromley.

AAAS har brukt samme teknologi til å bevise ødeleggelser i Darfur-regionen i Sudan og i Zimbabwe.

I Burma har de mellom 2006 og 2007 kunnet rapportere om brudd på menneskerettighetene i 25 tilfeller.

SISTE NYTT

Siste nytt