NETTMØTET ER AVSLUTTET, SE SVARENE HER
Folkehelseinstituttet (FHI) regner med at flere tilfeller av E.coli-smitte vil dukke opp i Norge og det hersker usikkerhet rundt konsekvensene dette vil ha.
Mange av spørsmålene i nettmøtet dreier seg om hvordan man bør behandle agurk, tomat og salat for å få vekk smitten. Men Siri Helene Hauge i FHI kan ikke gi noen garanti for at vask fjerner bakterien helt fra grønnsakene.
– Man kan ikke garantere at E.coli-bakterien forsvinner helt ved vask. Det er små mengder bakterier som skal til for å bli syk, forklarer Hauge til NRK.nos lesere.
Spørsmålene er mange etter at smitten har brutt ut i foreløpig åtte europeiske land. Og mange nordmenn med ferieplaner har spørsmål til hvor smittefaren er størst og hvilke forhåndsregler man må ta i forskjellige land.
LURER DU PÅ HVOR OG HVORDA E.COLI SMITTER? SE SVARENE FRA FHI HER
Mange er rammet
Utbruddet av E.coli-smitte skaper frykt over hele Europa.
I dag døde en svensk kvinne etter to dagers intensivbehandling i Borås. Hun var smittet av E.coli-varianten Ehec på en reise til Tyskland.
I Skandinavia er nå 39 svensker, 14 dansker og en nordmann smittet av den skremmende bakterien.
Jakter på smittekilden
I Tyskland er antall dødsofre kommet opp i 14, og det er mistanke om at flere enn 1400 tyskere er smittet.
Smittekilden er ennå ikke funnet. Tyske myndigheter hevdet tidligere at bakteriene først ble oppdaget på importerte spanske agurker, men at det var usikkert om smitten oppsto i Spania eller underveis til det tyske markedet.
Nå viser det seg at spanske agurker trolig ikke er årsaken likevel, ifølge nye tyske laboratorietester. Jakten på smittekilden fortsetter.
LES OGSÅ: