Hopp til innhold

– NATO er ferdige i Libya

– NATOs operasjoner i Libya er over nå som Muammar Gaddafi er død og overgangsrådet har kontroll over hele landet, sier Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Libya

Libyere feirer i gatene etter at Gaddafi ble drept torsdag. NATOs militære operasjoner har vært en suksess, slår generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fast.

Foto: Abdel Magid al-Fergany / Ap

– Det er helt klart at NATO-operasjonene nå avsluttes, sier Sarkozy på en pressekonferanse i formiddag.

President Nicolas Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier at NATOs operasjoner i Libya nå er over. Her på vei til sykehuset for å besøke sin kone, Carla Bruni, og deres nyfødte datter.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

LES: Spørsmål og svar om Libya

Fortsetter med flypatruljering

NATO skal møtes senere i dag for å bestemme hvordan og hvordan de skal avslutte den sju måneder lange militære operasjonen i Libya.

Militæralliansen har ledet de angrepene mot Gaddafis styrker i landet, som ble innledet 31. mars. Siden da er nesten 1.000 mål blitt bombet i landet. Det er flydd nesten 26.000 flytokt.

LES: Støre: - Eit historisk vendepunkt for Libya

Etter at Gadaffi ble drept i går sier sentrale kilde i NATO at operasjonen avluttes meget raskt, men at NATO trolig vil fortsette med å patruljere i libysk luftrom i flere dager fremover inntil sikkerhetssituasjonen på bakken er stabil, melder nyhetsbyrået AP.

NATOs generalsekretær Anders Fogn Rasmussen har sagt at militæroperasjonens avlutning er nært forestående.

Han hevder operasjonen i Libya har vært en suksess, og at dette viser at alliansen fortsatt spiller en viktig rolle i verden, med tanke på sikkerhetsutfordringer som måtte komme i fremtiden.

LES: Obama takket Norge for innsatsen

LES:

– Overgangsrådet har kontroll over hele Libya

Tidligere i dag dag sa den franske utenriksministeren til radiokanalen Europe 1 at NATOs militære operasjoner er avsluttet, men at Frankrike vil hjelpe Det nasjonale overgangsrådet i arbeidet med overgangen fra å være et diktatur til et demokrati.

– Jeg tror vi kan si at de militære operasjonene nå er avsluttet, ettersom Det nasjonale overgangsrådet (TNC) nå har kontroll over hele det libyske territorium, sa Frankrikes utenriksminister Alain Juppe.

Torsdag kveld ble den siste byen som gjorde motstand, Sirte, tatt av de libyske opprørsstyrkene og eksdiktatoren Muammar Gaddafi ble drept.

– Aksjonen må avsluttes fordi målet vårt, å hjelpe overgangsrådet med å befri landet, er nådd, sa Juppe.

– Å drepe Gaddafi var ikke målet

Han sa at forsvarsalliansens mål aldri hadde vært å drepe Gadaffi, og at det alltid hadde vært opp til TNC å fange og dømme eksdiktatoren.

En annen tjenestemann skal ha sagt at NATOs øverstkommanderende i Europa og sjef for USAs Europa-kommando, admiral James Stavridis, fredag vil gi den offentlige anbefalingen om at NATO-aksjonen i Libya avsluttes.

– Libyerne har nå skjebnen i sin hender, sa Juppe fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.