Frykter Trump kan bety et sterkere Russland

– Donald Trump kan bety slutten for Nato og starten for russisk militærbruk, mener forfatter og journalist Kjetil Stormark. Han får støtte av Helsingforskomiteen.

Russiske militære helikoptre flyr i formasjon

MILITÆRMAKT: Her flyr russiske militærhelikoptre i formasjon sammen med krigsskip under en markering av for marinen utenfor Krim-halvøya 26. juli 2015. Forsvarsanalytikere frykter at USA med Donald Trump i mindre grad vil engasjere seg i hva Russland gjør utenfor sine egne landegrenser.

Foto: PAVEL REBROV / Reuters

– Presidentvalget i USA åpner et mulighetsrom for Russland. Det er veldig naivt å tro at de ikke kommer til å utnytte dette, sier Stormark til NRK.

Det var først i en kronikk i Aftenposten at Stormark advarer om de sikkerhetspolitiske

Kjetil Stormark

Stormark peker på frykten i Europa for at Russlands nylige forflytninger i marinestyrker og missilsystemer kan handle om en større militær plan om å etablere seg som en ledende verdensmakt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

konsekvensene av Donald Trump som ny president i USA.

– Mye tyder på at Donald Trump kommer til å være mer isolasjonistisk og nasjonalistisk, og kanskje ikke ønsker å sette grenser for Russland på samme måte som tidligere med sanksjoner i kjølvannet av Ukraina, sier han.

Helsingsforskomiteen: – Grunn til bekymring

Stormark peker på frykten i Europa for at Russlands nylige forflytninger i marinestyrker og missilsystemer kan handle om en større plan om å etablere seg som ledende verdensmakt.

– I det bildet opplever Russland, trolig med rette, den nye presidenten i USA som en lettere person å ha med å gjøre enn Barack Obama eller Clinton om hun hadde vunnet valget, sier Stormark.

Gunnar Ekeløve-Slydal i Den norske helsingsforskomité mener det er grunn til å frykte at Russland får et friere spillerom når Trump blir president. Han tror Trump vil være mindre opptatt av internasjonale spilleregler og konsensusbygging.

– Vi tror han i større grad vil verdsette sterkt lederskap, sier Ekeløve-Slydal til NTB.

Han mener Trumps uttalelser i valgkampen gir grunn til bekymring.

Nato-sjefen gratulerte Trump

Gjennom valgkampen har Trump sagt han ønsker å begrense USAs rolle og pengebruk i Nato. Han har også hyllet den russiske presidentens lederegenskaper.

I formiddag gratulerte Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, Trump med valgseieren,

Russlands president Vladimir Putin

USAs neste president, Donald Trump, har hyllet den russiske presidenten Vladimir Putins lederegenskaper.

Foto: Mikhail Klimentyev / Ap

og sa han ser fram mot å samarbeide med USAs neste president.

– Det er viktig at det transatlantiske båndet forblir sterkt. Vi står overfor en ny og utfordrende sikkerhetssituasjon, og ditt lederskap er like viktig som alltid, sa Stoltenberg, og understreket at et sterkt Nato er bra for både Europa og USA.

Nupi-forsker Julie Wilhelmsen sier til NTB at det ikke er sikkert at USA blir så ugjenkjennelig som vi forestiller oss.

Julie Wilhelmsen.

Ifølge Nupi-forsker Julie Wilhelmsen er det ikke er sikkert at USA blir så ugjenkjennelig som vi forestiller oss.

Foto: Christopher Olssøn / Nupi

– Trump skal inn i presidentstolen og ha et helt apparat rundt seg, sier hun.

– Samtidig har jeg vondt for å forestille meg at den konfronterende og konfliktskapende tonen han anla i valgkampen ikke får innvirkning på utenrikspolitikken han fører, tilføyer Wilhelmsen.

Forskeren deler ikke analysen om at Trump betyr slutten på Nato og mer aggressiv Russland.

– Bak Stormarks analyse ligger en tanke om at hvis man ikke setter gjerde rundt Russland eller avskrekke Russland, vil de overta hele verden. Slik betrakter ikke jeg situasjonen. Putin er mest opptatt av å fremme sine egne og Russlands interesser, først og fremst i det postsovjetiske området, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt