Frykter terrormistenkt har flyktet til Frankrike

Spansk politi intensiverer jakten på den mistenkte Barcelona-terroristen, Younes Abouyaaqoub. Mens den savnede marokkanske imamen, som mistenkes for å ha radikalisert mennene, kan være en av de to som mistet livet i bombefabrikken.

Sagrade Familia i Barcelona

Sikkerheten rundt dagens messe i Sagrada Familia var stor. Ifølge spanske medier var denne kirken trolig et av målene for terrorgruppen som drepte 14 og skadet 120 torsdag.

Foto: PASCAL GUYOT / AFP

Josep Lluis Trapero

Politisjefen i Catalonia, Josep Lluis Traper, innrømmer at de ikke vet hvor den terrormistenkte 22-åringen befinner seg og at han kan ha rømt landet.

Foto: LLUIS GENE / AFP

– Vi kan ikke utelukke at den hovedmistenkte har klart å krysse grensen til Frankrike, sier politisjef i Catalonia Josep Lluis Trapero, om mannen som unnslapp politiets sperringer og klarte å rømme etter terrorangrepet i Barcelona.

Unnslapp politisperringer

Ifølge spanske medier så klarte 22 år gamle Abouyaaqoub trolig å gjemme seg bort i kaoset og komme seg ombord på en T-bane etter at bilen han satt i hadde kjørt ned og drept 13 mennesker på Barcelonas travle handlegate La Rambla på torsdag.

Han skal de deretter ha drept en mann og stjålet bilen hans før han ble stoppet av en politisperring på vei sørover mot Cambrils. Før han stakk til skogs og forsvant for politiet.

Lik identifisert

Under dagens pressekonferanse ble det også klart at spansk politi knytter tre leiebiler til Abouyaaqoub og at huset der det er gjort funn av 120 gassbeholdere i Alcanar ble brukt som en del av en større og mer blodig plan.

– Vi begynner å se tydelig at huset i Alcanar var et sted der de forberedte sprenglegemer for ett eller flere angrep i Barcelona, sier politisjef i Catalonia, Josep Lluis Trapero.

Ifølge politikilder som El Español har snakket med så var den berømte Sagrada Familia et mulig mål for terroristene, men at eksplosjonen i huset satte en stopper for dette.

Politiet skal også ha klart å identifisere de to likene som ble funnet i ruinene av de sammenraste huset, og ifølge Sky News så kan den ene av dem være den savnede imamen som er mistenkt for å radikalisert gruppen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her blir den antatte gjerningsmannen pågrepet

En bil har rast gjennom en gågate i den tyske byen Trier. Minst to personer er døde og minst 15 er alvorlig skadet.

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.