NRK Meny
Normal

Frykter sultkatastofe etter tyfon på Filippinene

714 personer mistet livet da tyfonen «Bopha» herjet på Filippinene. Nå frykter myndighetene flere vil dø av sult.

Uværet for en ukes tid siden traff med så stor kraft at trær og hus og andre store gjenstander ble kastet om kull og smadret.

Over 2000 ble skadet, og fortsatt er 900 savnet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Landsbyer nær kysten i de sørlige områdene ble nærmest utslettet av det fatale været, men også områder i innlandet er hardt rammet av skred og flom. Mange steder har mistet all kontakt med omverden.

Ifølge myndighetene kan disse isolerte områdene nå stå overfor en sultkatastrofe fordi veiene inn til områdene er blokkert for all nødhjelp.

Fra bønder til tiggere på få sekunder

– Maten deres forsvinner raskt. Veiene inn er blokkert av trær og store steinblokker, og det vil ikke ta lang tid før alle i de øvre landsbyene vil sulte, sier Manggob Masinaring.

Han tilhører en av folkegruppene som holder til i fjelltraktene og har meldt seg frivillig til å hjelpe etter tyfonen.

Masinaring forteller også at drikkevannet er forsvunnet eller er så forurenset av søle at det ikke kan drikkes.

I tillegg har mange mistet alt de eier av hus, hjem, avlinger og mulighet til å produsere sin egen mat i løpet av noen korte sekunder.

– Jeg så utover markene og alle bananplantene var borte. Hele avlingen var borte. Den første tanken som slo meg var at vi akkurat hadde mistet framtiden vår, sier Jerry Blanco til AFP.

Barføtt, skjorteløs og med hullete bukser konstaterte firebarnsfaren at tyfonen hadde utslettet byen deres New Bataan. Den engang selvforsynte banandyrkeren må nå livnære seg ved tigging.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Flere hundre er omkommet etter tyfonen Bophas herjinger.

VIDEO: Store ødeleggelser på Filippinene etter tyfonen Bopha.

– En kamp mot tiden

Tirsdag ba myndighetene på Filippinene andre land og det private næringsliv om hjelp til å fly inn mat og drikke til innbyggerne. Den eneste måten å få varene fram på er ved luftslipp fra helikopter over de avstengte områdene.

Storbritannia skal ha tilbudt å sende to helikoptre med ekstra kapasitet til å løfte tunge last.

Ifølge internasjonale hjelpeorganisasjoner som Røde Kors har nå 5,4 millioner mennesker, noe som tilsvarer flere enn den norske befolkning, behov for hjelp. Rundt 400.000 har mistet sine hjem og gårder.

– Disse folkene er ekstremt sårbare. Det er en kamp mot tiden, sier Stephen Anderson, som er landdirektør for Verdens matvareprogram på Filippinene til Reuters.

Filippinene rammes av rundt 20 tyfoner hvert år. Mange av dem etterlater seg døde og massive skader. For rundt ett år siden ble rundt 1500 drept i Mindanao-området av tyfonen Washi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt