Hopp til innhold

- 23-åringen kan utleveres til Norge

Norge må gjerne hente hjem den 23 år gamle norsk-bolivianeren, så lenge de tre kokain-siktede norske kvinnene blir stilt for retten i Bolivia, sier statsadvokaten i Cochabamba til NRK.no.

Den 23 år gamle norsk-bolivianeren under fengslingsmøtet i Cochabamba, Bolivia 11.12.2009

Den 23 år gamle norsk-bolivianeren under fengslingsmøtet i Cochabamba, Bolivia.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Den 23 år gamle norskbolivianeren ble arrestert på gaten i Cochabamba kvart over sju på kvelden før rettssaken mot de tre norske kvinnene skulle begynne.

På flukt i over ett år

Da hadde han vært på flukt fra norsk og boliviansk politi og Interpol i over ett år, og ifølge tiltalen skal han i april ha reist fra Danmark til Santa Cruz i Bolivia, oppholdt seg i Peru og vært to ganger i Cochabamba før rettssaken begynte.

Ifølge myndighetene er 23-åringen og hans onkel de to mennene som står bak smuglingen av kokain fra Bolivia til Norge.

Sammen med den 23-år gamle mannen er hans 22 år gamle norske kjæreste som sitter fengslet i Norge, de tre norske kvinnene som ble arrestert på flyplassen i Cochabamba, onkelen og fire andre tiltalt i saken i Boliva.

Statsadvokaten får ønsket oppfylt

Kontoret til statsadvokat Claudia Carola Mancilla i Bolivia

Kontoret til statsadvokat Claudia Carola Mancilla. På grunn av trusselen hun lever under i jobben, ønsker hun ikke å bli fotografert. For bare et par år siden ble en statsadvokat drept i Santa Cruz.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Statsadvokat Claudia Carola Mancilla, sier til NRK.no at siden det er en større siktelse mot 23-åringen i Norge, har hun ingen problemer med å la ham stå for en norsk rett.

– Men de norske kvinnene må stå for retten her før det kan bli snakk om en utlevering, sier Mancilla.

Den bolivianske statsadvokaten får ønsket sitt oppfylt, for de to norske politioverbetjentene fra Kripos som er i Cochabamba i forbindelse med saken, bekrefter overfor NRK.no at utleveringsprosessen har begynt.

Utleveringsprosessen har begynt

– Det er en større siktelse mot 23-åringen i Norge, og dette vil Norge fremheve i utleveringsbegjæringen, sier Linda Paulsen i Kripos til NRK.no.

I tillegg til forsøk på innførsel av narkotika, er 23-åringen også siktet i en annen narkosak i Norge.

Kripos vet ennå ikke når en utlevering kan skje, men det er satt i gang samtaler med statsadvokatene i Norge og i Bolivia for å få det til.

Lars Grønning i Kripos jobber med utlevering av narkosiktet 23-åring fra Bolivia til Norge

Lars Grønning i Kripos er i Cochabamba for å få 23-åringen utlevert til Norge.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Datoen er ukjent, men vi håper å få det til så snart vi kan, sier Lars Grønning i Kripos.

Utleveringsbegjæringen blir behandlet av høyesterett i Bolivia, og det vil si at behandlingen kommer til å gå raskere enn dersom den hadde blitt behandlet lenger ned i rettssystemet.

Kvinnene må bli i Bolivia

En av grunnene til at de norske kvinnene ikke vil bli utlevert, slik tilfellet er med 23-åringen, er at det ikke foreligger noen tiltalte mot dem i Norge.

– Vi jobber ikke med utlevering av de norske kvinnene. De er ikke siktet i Norge, sier Grønning.

Den 22 år gamle norske kvinnen som sitter fengslet i Norge, kommer ikke til å bli utlevert til Bolivia, selv om bolivianske myndigheter har uttrykt et ønske om at hun skal komme til Bolivia for å avgi forklaring.

– Vi har forklart at Norge utleverer ikke egne statsborgere, og det har de rettet seg etter. De ønsker henne ned for å forklare seg, men det kommer ikke til å skje, sier Grønning.

Risikerer landets strengeste straff

De tre norske kvinnene som er i Cochabamba risikerer 30 år i fengsel dersom de blir dømt.

– De er ikke bare tiltalt for narkosmugling, men også for kriminell sammensvergelse, sier statsadvokat Mancilla.

I Bolivas nå strenge narkolovgivning, kalt Lov 1008, gir det en strafferamme på til sammen 30 år. Det er Bolivias strengeste straff.

En eventuell utlevering til Norge er bare aktuelt dersom de norske kvinnene skulle bli dømt når rettssaken starter neste år.

Bolivia

De norske kvinnene som er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 22,4 kilo kokain i Bolivia, blir ikke utlevert til Norge.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt