Frykter selvmordsbombene er tegn på opplæring i Syria

Terrorangrepet i Paris fremstår svært godt organisert. Bombene er en indikator på terroristene har fått hjelp til organiseringen, mener eksperter.

Kvinne evakueres fra området ved Bataclan cafe i Paris

EVAKUERES: Minst 80 mennesker ble drept under angrepet mot konsertstedet Bataclan, der det amerikanske rockebandet Eagles of Death Metal holdt konsert.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

Syv terrorister ble drept under terrorangrepet i Paris. Flere av dem skal ha sprengt seg selv i lufta.

Petter Nesser, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, frykter dette kan være et tegn på at terroristene var hjemvendte fremmedkrigere.

Petter Nesser

Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Foto: FFI

– Det ofte et tegn på at personen har vært i konfliktområder og fått trening, sier Nesser, som understreker at dette fremdeles er usikkert.

Frykten for fremmedkrigere

Flere tusen personer har reist fra Europa og USA til krigen i Syria og Irak for å slutte seg til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS). Vestlige nasjoner har lenge fryktet at disse skal vende hjem med onde hensikter og ny kunnskap.

Frankrikes president, François Hollande, sa lørdag at det er IS som står bak terrorangrepet.

Minst syv terrorister bevæpnet med automatvåpen angrep en rekke restauranter og barer, samt konsertarenaen Bataclan, i det som fremstår som et velregissert angrep.

– Bombevester krever planlegging

Einar Uggerud, professor og sprengstoffekspert ved Universitetet i Oslo, sier at det krever god planlegging å lage selvmordsvestene som terroristene har brukt.

Lørdag kveld bekreftet statsadvokat Francois Molin at seks personer hadde på seg seks identiske selvmordsvester.

– Jeg synes det virker som om dette har vært planlagt over lang tid. Med mange mennesker involvert. Det er gjennomført med en brutalitet og en målrettethet som bare en militær organisasjon kan inneha, sier han

Han sier at terroristene enten må ha laget sprengstoffet selv, slik blant annet Anders Behring Breivik gjorde, eller fått tak i militært eller industrielt sprengstoff.

Uggerud heller mot det første alternativet.

– Militært sprengstoff tar mindre plass og er mindre farlig under arbeidet med bombene, sier han.

Han forteller imidlertid at også det teknisk sett ikke er vanskelig å lage eget sprengstoff, så lenge man får tak i de nødvendige kjemikaliene.

Artikkelen fortsetter.

Frankrike og Tyskland spilte vennskapskamp på Stade de France. To eksplosjoner kunne høres fra stadion.

Selvmordsbomber: Dette skal være lyden av en selvmordsbomber som sprenger seg selv utenfor kampen. En av terroristene skal ha hatt billett til landskampen, men ha blitt avvist av vakter, ifølge Wall street journal.

Verste angrep siden Madrid

Både i under terrorangrepet i Madrid i 2004 og i London i 2005 ble det brukt selvmordsbomber. Dette var godt organiserte Al Qaida-angrep som tok henholdsvis 191 og 52 menneskeliv.

Al Qaida er siden den gang blitt kraftig svekket blant annet på grunn av USAs krigføring og bruk av droner mot organisasjonens ledere. Terrororganisasjonen har ikke hatt den samme kapasiteten til å gjennomføre omfattende angrep på vestlig jord.

Gårsdagens terrorangrep i Paris er det verste, og kanskje best organiserte, terrorangrepet i Europa siden Madrid. Denne gangen tyder mye på at det er IS, eller IS-sympatisører, som står bak.

– Flere må ha deltatt

Per Nergaard, som jobber med minerydding i Norsk Folkehjelp, slutter seg til analysen om at flere terrorister enn de åtte drepte, må ha vært med å planlegge angrepet.

– Hele anslaget virker å være veldig organisert. Bare det å skaffe så mange automatvåpen, produsere åtte vester og planlegge selve anslaget tyder på dette, sier han.

Les også:

Her vart dei drepne

Imen (21): – Jeg var 10 sekunder fra døden

AFP: – Far og bror til selvmordsbomber arrestert

SISTE NYTT

Siste nytt