Hopp til innhold

Frykter flere politidrap i Nord-Irland

Politiet i Nord-Irland ber folk være ekstra påpasselige på grunn av det de kaller alvorlige trusler fra terrorister.

Begravelse for drept nordirsk politimann

En nordirsk politimann ble drept av en bilbombe tidligere denne måneden. Nå advarer politiet mot flere terrorangrep.

Foto: PETER MUHLY / Afp

Politiet frykter at militante utbrytergrupper vil prøve å ta livet av polititjenestemenn i løpet av de nærmeste dagene.

Advarselen kommer i kjølvannet av et bilbombeangrep 2. april, som kostet politimannen Ronan Kerr (25) livet.

Øker sikkerheten

Og fem dager etter angrepet, fant politiet en kraftig bilbombe i nærheten av en hovedvei mellom Dublin og Belfast. I tillegg er det de siste dagene utført flere arrestasjoner i Nord-Irland.

Styresmaktene frykter at motstanderne av den nordirske fredsprosessen vil gjennomføre et angrep før lokalvalget i landet den 5. mai. I tillegg skal Dronning Elizabeth besøke Irland senere i mai, noe som er med på å øke terrorfrykten.

Ronan Kerr

Ronan Kerr (25) ble drept i en bombeeksplosjon, kun tre uker etter at han begynte i jobben.

Foto: PSNI / Ap

Nyhetsbyrået Reuters melder at politiet i Nord-Irland nå øker sikkerhetsberedskapen for å unngå flere attentater og terrorisme.

- Terroristgrupper jobber videre med å identifisere og velge ut politifolk med det formålet å ta livet av dem. Deres hensynsløse aksjoner vil også sette andre menneskeliv i fare, heter det i en melding fra politiet.

I første omgang innfører de flere kontrollposter langs veiene, samt at patruljeringen øker i omfang.

Relativt rolig etter 1998

Advarselen i forbindelse med årets påske er den første som nordirsk politi har sendt ut siden våpenhvilen ble innført i 1998.

Påsken er tradisjonelt sett en spent periode på øya Eire. Årsaken er at det store irske opprøret mot britisk styre fant sted i påska i 1916.

Fredsavtalen i 1998 gjorde i stor grad slutt på konflikten i Nord-Irland, som kostet 3600 menneskeliv over en 30-årsperiode. Konflikten sto mellom nordirske katolikker, som ønsket sammenslåing med naboen Irland i sør, og protestanter som ønsket å beholde Nord-Irland som en del av Storbritannia.

Vil fortsette å kjempe

Drapet på Kerr var det første siden utbrytergruppen Fortsettelses-IRA skjøt og drepte en politimann i Armagh fylke i mars 2009.

– Sinn Féin er bestemt på at de ansvarlige ikke skal få sette tilbake fredsprosessen og den politiske prosessen, sa Sinn Fein-leder Gerry Adams i en fordømmelse av angrepet.

En gruppe som hevder at de er tidligere medlemmer av Den irske republikanske hæren (IRA) har påtatt seg ansvaret for drapet på politimannen. IRA la offisielt ned våpnene i 2005, men voldelige fraksjoner eksisterer fortsatt.

- Det irske folks motstand mot okkupasjonen og delingen av vårt land har ikke opphørt. Irske republikanere fortsetter å kjempe mot britenes tilstedeværelse, og det har vi tenkt å gjøre som Den irske republikanske hæren. Vi er IRA, heter det i deres uttalelse.

SISTE NYTT

Siste nytt