Frykter nye jordras i Nepal

Det kraftige regnværet i Nepal skaper problemer som redningsarbeidet etter jordskjelvet. Nå frykter mange at regnet kan føre til nye ras.

Regnvær i Nepal

De siste dagene har et kraftig regnvær gjort hjelpearbeidet og livet til de nå husløse ekstra vanskelig.

Foto: Manish Swarup / Ap

Mange veier er allerede steng og ufremkommelige etter lørdagens kraftige jordskjelv. Nå gjør regnværet det enda vanskeligere å ta seg frem til de mange avsidesliggende landsbyene i fjellandet.

– Regnet gir oss flere problemer. Naturen er tydeligvis imot oss, sier Rameshwor Dandal som leder det nasjonale katastrofesenteret i Nepal.

Og han er ikke spesielt optimistisk med tanke på å finne flere overlevende.

– Det er kanskje ikke flere overlevende der ut, sier han samtidig tallet på døde fortsetter å stige.

Nå er myndighetene oppjusterte tallet på omkomne etter skjelvet og de mange etterskjelvene på 5.489.

– Epidemier vil komme

På grunn av det kraftige regnværet er helikoptersøk flere steder i landet innstilt, og mange frykter at de løse jordmassene kan rase ut og gjøre mer skade på det hardt prøvde landet.

Regnet kan også føre til infeksjoner etter at kapasiteten på sykehusene i landet raskt ble sprengt og behandling av flere pasienter nå foregår utendørs.

Allerede har et lite diare-utbrudd blitt registrert på grunn av mangel på skikkelige sanitære-forhold.

– I de neste dagene og ukene er jeg sikker på at det kommer til å komme en epidemi, sier Guna Raj som jobber for en lokal NGO som har spesialisert seg på å bygge ut de sanitære forholdene i det fattige landet.

Ber om milliarder

I Katmandu har folk begynt å våge seg bort fra teltbyene som er oppstått i byens parker, for å finne mat, trass i frykten for etterskjelv.

Fortsatt sover mange utendørs, og FN mener 600.000 hus ble ødelagt i skjelvet og at 8 millioner mennesker er berørt.

Nå ber FN om 3,2 milliarder kroner i bistand fra giverland, som kan gå til mat, vann, medisiner og telt til de rammede.

Men det er stadig mer frustrasjon over den manglende responsen fra myndighetene. Det er kommet meldinger om slåssing om begrensede vannforsyninger, og det har vært sammenstøt med opprørspolitiet da folk som var lovet busstransport til sine landsbyer, ikke så noe til noen busser.

SISTE NYTT

Siste nytt