NRK Meny
Normal

Derfor rammes Nepal av jordskjelv

Asbjørn Voreland har tatt vare på fossilet han fant i Nepal mens han bodde der i 38 år. Steinen forklarer hvorfor området er utsatt for jordskjelv.

Created by InfoDispatcher

I 1964 reiste han og kona Mia til Himalaya for å jobbe som lærere på misjonsskoler. Med seg hadde de datteren på to år.

På en tur i fjellene fikk Asbjørn øye på en stein som skilte seg ut.

– Jeg fant den i et elveleie nært opp mot grensen til Tibet, over 3000 meter over havet. Jeg hadde hørt om slike steiner og derfor visste jeg at det var en fossil-stein som en gang hadde ligget i havet.

– Steinen forklarer hva som skjer

Asbjørn Voreland

Asbjørn Voreland har bodd i Nepal i 38 år.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Fossiler oppstår ved at en organisme dør og faller til havbunnen. Sand, slam og leire samler seg over organismen og det blir et stort trykk. Mange tusen år senere blir dette til en stein som inneholder et avtrykk av organismen.

Voreland slo steinen han fant forsiktig mot en hardere stein. Steinen delte seg i to og fossilavtrykket av en musling kom til syne.

Slike fossiler er vanlig i Himalaya-fjellene. Grunnen er at fjellkjeden har blitt til ved at to kontinentalplater har kollidert og blitt presset oppover. Dermed har fossiler på havbunnen også blitt ført opp i fjellene.

– Steinen forklarer hva som har skjedd og hva som skjer i dette området. Platene støter mot hverandre og det bli jordskjelv. Deler av landet består av jord og morenegrus. Når det blir jordskjelv, blir det jordras, skred og ulykker, sier Voreland.

(Artikkelen fortsetter under kartet.)

Jordskjelv episenter Nepal

Bildet viser jordskjelvets episenter i Nepal

Foto: Joakim Nordström / NRK

– Jordskjelv stadig vekk

I løpet årene familien Voreland bodde i Nepal, opplevde de jordskjelv stadig vekk. De første åtte årene bodde de i Gorkha-distriktet vest for Katmandu, som ligger midt i episenteret for det siste jordskjelvet.

Ifølge Voreland var befolkningen klar over at det kom til å komme et stort skjelv.

– Jordskjelvet var ventet, men de har ikke greid å forberede seg på det, sier Voreland.

Jordskjelvet som rammet Nepal lørdag 25. april, var det kraftigste siden 1934.