Hopp til innhold

Frykter mafia-tilstander i Tripoli

Mange libyere frykter at våpenflommen i landet vil føre til illegal våpenhandel og oppblomstring av organiserte kriminelle i Tripoli.

Gaddafis hovedkvarter rives

Libyere har feiret og jublet etter at Muammar Gaddafi mistet makten i landet. Nå begynner arbeidet med å samle landet.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Libya
Foto: Hallvard Sandberg / NRK

Libya har roet seg noe etter en hektisk uke der den tidligere diktatoren Muammar Gaddafi ble drept og til slutt begravet.

Nå begynner arbeidet med å bygge et nytt land, og en av de største utfordringene er å samle inn alle våpnene som har spredt seg siden revolusjonen begynte.

Skuddsalver

Fouad Tekbali er en mann med et oppdrag. Han er bosatt i Tyskland hvor han driver med import og eksport, men har vendt tilbake til sitt hjemland Libya hvor han har stiftet organisasjonen, Tripoli Free Association for Aid.

Dens mål er å hjelpe til med å samle inn alle våpnene som nå befinner seg i Libya og hovedstaden Tripoli.

Plakater mot skyting i Libya

Flere steder i Tripoli henger det nå plakater som advarer folk mot å skyte i lufta.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

NRK treffer ham på Martyrplassen hvor han holder et arrangement for å advare om farene ved våpen, men langt fra alle lytter.

– Vi gjorde en revolusjon mot Gaddafi og han var våpnenes mann, sier Tekbali i det en rekke skudd går av like i nærheten.

– Hørte du det, mange familier er urolig og mange barn går ikke på skolen, sier han

– Trenger sykehus ikke våpen

Martyrplassen brukes nå til feiring, tivoli og møteplass. Gateselgere tilbyr revolusjons suvenirer, capser, armbånd og smykker. Alt i Libyas nye farger sort, grønt og rødt.

Soldater, allerede veteraner fra en vunnet krig, står og henger med geværet over skuldra eller kjører rundt i pick-up trucker med tunge maskingevær på lasteplanet.

Men det følger feiringsskyting.

– Det Libya trenger er utdannelse og sykehus, ikke mer våpen, sier Takbali i det han nok en gang blir avbrutt av enda en skuddsalve.

Arrangementet samler ikke store mengder, anslagsvis et hundretalls tilhører lytter til budskapet. En av dem, Issam Soukny, sier at det har blitt bedre i Tripoli de siste dagene, men at det er viktig å samle inn våpnene hvis ikke risikerer man at de blir brukt i hevnoppgjør.

– Hvis noe skjer blir det hevnet, sier Soukny.

Det er nå en drøy uke siden Muammar Gaddafi ble drept og landet deretter offisielt erklært frigjort av lederen for overgangsrådet, Mustafa Abdul Jalil.

Den felles fienden er borte, og den gradvise og vanskelige oppgaven for å bygge et nytt Libya skal begynne mens landet flyter over av våpen og militser.

Begynt innsamlingen

Gaddafis enorme våpenlager ble plyndret under revolusjonen og store våpenlager er fortsatt ikke under kontroll.

Utenfor byen Sirte har menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch funnet blant annet bakke-til-luft raketter. Organisasjonen hevder at det var tydelig at håndvåpnene allerede var tatt. De fant flere tomme esker med maskingevær av typen AK-103 and FN-1.

Ahmed Banni

Ahmed Banni mener innsamlingen i våpen er godt i gang.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Ahmed Banni, talsmann for hæren mener de er godt i gang med innsamlingen av våpen.

– Vi har startet med de tunge våpnene, nå gjenstår de lette. Vi sier at bare politi og militæret skal ha våpen, utenfor de paraplyene er det ikke lov og de vil være fiender av Libya og libyere vet hvordan de skal behandle sine fiender, sier han i et intervju med NRK.

På Martyrplassen står Fouad Tekbali. Han er lite imponert over hva de nye myndighetene har gjort så langt.

– Det er løfter, jeg har ikke sett noe, det er derfor jeg stiftet denne organisasjonen. Løfter, løfter, løfter sier han og høres allerede ut som en aktivist i et veletablert demokrati, og den utålmodigheten kan være et av Libyas fremste fortrinn hvis de også klarer å få på plass et politisk system innen rimelig tid.

Organisasjonen han driver, Tripoli Free Association for Aid, løselig oversatt til engelsk fra arabisk, ble stiftet under revolusjonen og til nå har den hatt et budsjett på 300 000 euro.

Men det haster. Det er allerede et våpenmarked i Tripoli og han er særlig redd for at organisert kriminalitet nå kan får fotfeste i hovedstaden, en by er på vei inn i en ny tid.

– Vi trenger ikke mafia i Tripoli, som motvekt har jeg samlet folk som sier at de er villig til å kjempe for sine rettigheter. Akkurat som Bob Marley, sier Tekbali.

SISTE NYTT

Siste nytt