Hopp til innhold

Frykter for livet i Athen

Greske myndigheter svikter ofre for rasistisk motivert vold og lar de skyldige gå fri. Det kommer frem i en ny rapport om den uhyggelige bølgen av fremmedhat som sprer seg i Hellas.

Mens finanskrisen har ført til utrygg grunn under greske føtter, går innvandrere i Athen på nåler i frykt for overfall. Årsaken er en uhyggelig bølge av fremmedhat som har skylt inn over landet.

Hver måned skjer flere titalls angrep der tilfeldige ofre knivstikkes og bankes opp på gaten. Frykten blant folk med en annen etnisk bakgrunn enn grekere er så stor at mange ikke våger å gå ut, og nå slår Human Rights Watch (HRW) alarm.

Koster 750 kroner å anmelde overfall

Greske myndigheter klarer ikke å takle den tiltakende bølgen av rasistisk motivert vold, dokumenterer Human Rights Watch i en ny rapport. Der kommer det frem at verken at politiet eller rettssystemet i Hellas makter å forhindre og straffe et økende antall overfall mot innvandrere.

I 2008 ble en ny lov om hatkriminalitet vedtatt i Hellas, men ingen er så langt blitt dømt for å ha brutt den. Politiet er oppfordret til å være spesielt oppmerksomme på hatkriminalitet, men ofre forteller til Human Rights Watch at de er blitt bedt om å la vær å anmelde angrepene. At politiet tar 100 euro, omlagt 750 kr, for å anmelde slike saker hjelper heller ikke på statistikken.

– Den økonomiske krisen og migrasjon er ingen unnskyldning for greske myndigheters unnlatenhet i å takle denne volden, påpeker Judith Sunderland, seniorforsker ved HRW.

Slått med ølflasker og balltrær

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch har møtt en rekke ofre for hatbølgen i Athen. 25 år gamle Maria fra Afghanistan er en av dem. Hun ble angrepet midt på lyse dagen i august i fjor da to menn på motorsykkel slo mot henne med et balltre med spiker.

Maria angrepet i Hellas

Maria (25) var rett ved Attiki togstasjon i Athen da hun ble angrepet i august i fjor.

Foto: HRW

Kort tid etter angrepet på Maria ble asylsøkeren Ali Rahimi også et offer for hatbølgen. Afghaneren befant seg utenfor et leilighetskompleks i bydelen Aghios Panteleimonas da en større gruppe gikk til angrep i september. Rahimi ble knivstukket fem ganger i torsoen og havnet på sykehus. To menn og en kvinne er tiltalt i saken, men rettssaken er blitt utsatt seks ganger.

Totalt 59 personer som har opplevd eller sluppet unna rasistisk motivert vold mellom august 2009 og mai 2012 er intervjuet av HRW, og danner grunnlaget for rapporten «Hate on the Streets: Xenophobic Violence in Greece». Blant disse var 51 av angrepene alvorlige. To av kvinnene som ble intervjuet, var gravide da de ble overfalt.

Ali Rahimi på sykehuset

Ali Rahimi havnet på sykehus etter å ha blitt knivstukket i bydelen Aghios Panteleimonas i Athen.

Foto: Yunus Mohammadi / HRW

Ultranasjonalister på fremmarsj

Det ultranasjonalistiske partiet Gyllent Daggry vil kaste innvandrere ut av Hellas og minelegge grensen til Tyrkia. Finanskrisens grep om folket har gitt det høyreekstreme partiet vann på mølla, og ved valget fikk det tidligere marginale partiet nær syv prosent av stemmene.

Til Human Rights Watch forteller innvandrerne at angrepen ofte skjer om natten, og at gjerningsmennene slår til i grupper. De er som oftest kledd i sort og har ansiktet tildekket. Kjepper og ølflasker blir som regel brukt til å jage innvandrerne bort.

Politiet bekrefter at antall angrep mot innvandrere fra land utenom EU øker i Athen, og at motorsykkelgjenger av Gyllent daggry-tilhengere er i politiets søkelys.

SISTE NYTT

Siste nytt