Gyllent Daggry på offensiven

Det ultranasjonalistiske partiet Gyllent Daggry vil kaste innvandrere ut av Hellas og minelegge grensa til Tyrkia. Men overfor NRK bedyrer de at de ikke er nynazister.

Nikolaos Michaloliakos leder partiet Gyllent Daggry som vil ha alle innvandrere ut av Hellas. Ifølge valgdagsmålinger søndag ligger de an til å få mellom 5,5 og 6,5 prosent av stemmene i nyvalget.

NETT-TV: Nikolaos Michaloliakos leder partiet Gyllent Daggry som vil ha alle innvandrere ut av Hellas. Ifølge valgdagsmålinger søndag ligger de an til å få mellom 5,5 og 6,5 prosent av stemmene i nyvalget.

Hege Moe Eriksen i Hellas
Foto: NRK

Svartkledde menn vokter inngangen til partikontoret i sentrum av Aten. Giorgos Germenis fører oss inn, opp de trange trappene til lokalene til det høyreradikale partiet Gyllent Daggry.

Germenis er ultranasjonalist, svartmetallrocker og nå nyvalgt parlamentsmedlem. Han kjemper for et etnisk rent Hellas.

Søndag er det valg i Hellas igjen, fordi valget 6. mai ikke ga grunnlag for en regjeringsdannelse i det økonomisk skakkjørte landet. Da vil det vise seg om Germenis fortsetter som parlamentariker.

Germenis viser NRK partiets flagg.

Nikolaos Michaloliakos

Nikolaos Michaloliakos leder partiet Gyllent Daggry som vil ha alle innvandrere ut av Hellas.

Foto: Nikolas Giakoumidis / Ap

– Dette er ikke svastikaflagget, men et gammelt gresk symbol, Meandros, forteller han.

– Ikke nynazister

Kritikerne kaller partimedlemmene nynazister, noe de selv tar avstand fra.

– Vi er et nasjonalistisk, patriotisk parti som kjemper for grekernes rettigheter, sier Germenis.

Likevel er bokhyllene på partikontoret preget av bøker som fornekter holocaust og forfekter arisk overlegenhet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Giorgos Germenis

– Dette er ikke svastikaflagget, men et gammelt gresk symbol, Meandros, sier Giorgos Germenis.

Foto: NRK

Gyllent Daggry er ikke noe vanlig parti, og Germenis ikke akkurat noen vanlig politiker.

I 20 år har han vært en del av den greske blackmetall-scenen, som låtskriver, vokalist og bassist i blackmetall-bandet Naer Mataron.

Et band som også har sterke bånd til den norske blackmetall-scenen. Germenis har bodd i Norge, spilt på Inferno-festivalen og hentet inn en norsk vokalist til den siste plata si.

– Da jeg ble innvalgt i parlamentet, opplyste mediene at jeg var svartmetallrocker, og gjorde et stort nummer av at jeg sminket meg og brukte bånd med nagler. Alle spurte: Hvem er denne fyren som skal representere oss i parlamentet? I Norge er ikke dette lenger et tabu.

Nå er det parlamentet i Aten som er hans nye scene. Ved valget i Hellas 6. mai fikk partiet Gyllent Daggry 7 prosent av stemmene og 21 representanter i parlamentet. Det var første gang et høyreradikalt parti marsjerte inn i parlamentet. Germenis har én kampsak: å få innvandrerne ut av landet.

– Spørsmålet om ulovlige innvandrere var og er partiets førsteprioritet til den siste ulovlige innvandreren er ute av landet.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Hege Moe Eriksen rapporterer fra Hellas.

NETT-TV: Hege Moe Eriksen rapporterer fra Hellas.

Partilederen hylles

Det er kveld utenfor Aten og en hær av svartskjorter fyller den lille forstaden Megara. Det er duket for folkemøtet til Gyllent Daggry.

Partiet har tatt steget ut av skyggene og inn blant vanlige folk. Partileder Nikolaos Michaloliakos er dømt for vold og gjorde nazihilsen i Atens byråd. Nå hylles han som en helt og nasjonens redningsmann.

– I en tid da alle andre politikere er skamfulle når de viser seg offentlig, og sniker seg som tyver fra gate til gate, så er dere her med hjertets kraft. Jeg takker dere av hele mitt hjerte, sier Michaloliakos

På amfiteatret foran partilederen er radene fylt opp av unge og gamle, barnefamilier og ultranasjonalister.

Aimilia Kalioupi er en av de mange fremmøtte. Hun klapper entusiastisk sammen med døtrene sine.

– Vi har fått nok av løgner, vi har fått nok av at folk ikke straffes. De fråtset, og hadde sine posisjoner og vi hadde ingenting.

– Skal du stemme?

– Selvsagt.

7 prosent ved valget i mai

Medlem av Gyllen daggry

– Jeg er rasist og Gyllent daggry er et rasistisk parti, sier denne mannen.

Foto: NRK

Ved valget 6 mai, som ikke resulterte i en levedyktig regjering, fikk partiet 7 prosent av stemmene og 21 representanter i parlamentet for første gang. Båret på en bølge av misnøye blant grekere som ser jobbene deres forsvinne og velferdsstaten smuldre opp.

– Gyllent Daggry er det beste alternativet, fordi ingen andre kan redde oss, sier Mirsini Vlachou.

Gyllent Daggry ønsker å sparke ut både lovlige og ulovlige innvandrere, og å minelegge grensa mot Tyrkia. Og grasrota i partiet legger ikke skjul på hvor de står.

– Jeg er rasist, og jeg tror Gyllent Daggry er et rasistisk parti. Men rasisme betyr ikke at du må forfølge andre raser. Det betyr at du vil at alle raser skal være i sine egne land og leve godt, sier et partimedlem til NRK.

Vold mot innvandrere

Sanny Shaghhn

Sanny Shaghhn fra Bangladesh er redd og sier politiet ikke kan hjelpe ham.

Foto: NRK

En bølge av vold mot innvandrere skaper uhygge i Aten. Tilfeldige ofre knivstikkes og bankes opp på åpen gate av svartkledde voldsmenn. Hver måned skjer flere titalls blodige angrep.

Sanny Shaghhn er butikkeier fra Bangladesh. Han har bodd mange år i Hellas, men aldri har det vært så ille som nå.

For to uker så han noen som prøvde å kutte strupen på en innvandrer.

– Det var 16 personer på åtte motorsykler. De hadde svarte T-skjorter, sier Shaghhn og peker nedover gaten.

– Mange mennesker er på sykehus, og to er drept. Vi er redde. Vi kan ikke drive forretninger og politiet kan ikke hjelpe meg, sier Shaghhn.

På et sykehus ligger en småbarnspappa som ikke tør annet enn å være anonym.

– På det tidspunktet kom de bakfra. Klare for krig. De begynte å slå meg. Jeg løp. De forsøkte å fange meg, men de klarte det ikke, forteller han.

Skadet gresk mann

Denne småbarnsfaren ligger på sykehus etter å ha blitt angrepet med kniv.

Foto: NRK

Kniven de satte i ham skadet lungen og milten. Han har bodd i Hellas i 20 år. Nå er fremtiden fylt med frykt for ham selv og familien. Han gråter når han forteller om det:

– Jeg sitter hjemme og har ikke hatt jobb på sju måneder. Jeg oppdrar barnet mitt, og vet ikke hva annet jeg skal gjøre. Det finnes ingen jobber. Jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Jeg har ingen steder å dra, forteller han.

– Selvforsvar

Gyllent Daggry er mistenkt for å stå bak en rekke av angrepene, og flere medlemmer er blitt arrestert, uten at noen er domfelt, og angrepene fortsetter.

Denne uken ble fem innvandrere brakt til sykehus, den ene alvorlig skadet.

Men folkevalgte Germenis sier hans parti er imot vold.

– Mange snakker om volden mot innvandrere, men ingen snakker om volden mot grekere. På mindre enn en uke er fire grekere angrepet. Jeg sier til deg at jeg bryr meg om hva som skjer med grekere, og ikke hva som skjer med utlendinger.

Utenfor Aten organiserer svartskjorter borgerpatruljer for å beskytte område som de sier. Og legger ikke skjul på at det kommer til konfrontasjoner.

– Mange innvandrere bruker også vold mot våre medlemmer. Kommunister og anarkister også. Vi gjør det bare for å forsvare oss, sier et partimedlem.

SISTE NYTT

Siste nytt