Frikjent for gullfiskdrap

Danmarks Radios journalist Lisbeth Kølster ble i dag frikjent for å ha drept 12 guppyer. Fem og et halvt år etter at hun ble anmeldt.

Guppy

Guppy (Poecilia reticulata, gullfisk-art)

Foto: Juhdi/ Flickr.com/ Creatice Commons

Kølster ble i 2009 dømt for å ha drept 12 guppyer i forbindelse med en sak for det danske forbrukerprogrammet DR-Kontant . Programmet ble sendt på dansk fjernsyn så langt tilbake som 23. november 2004.

Temaet i programmet var hårprodukter, og Kølster ville illustrere hvor farlig flassjampoen ”Terva” er.

Sjampoen inneholder sinkpyrition, som ifølge en undersøkelse fra Svenska Naturskyddsföreningen er så giftig at den dreper fisk. Dette ble utprøvt i fjernsynsprogrammet, der Kølster helte en svært liten mengde utvannet flassjampo i et akvarium med neonfisk og guppyer.

I løpet av fire dager var alle fiskene bortsett fra en døde.

- Tilstrekkelig laverestående

Lisbeth Kølster sa til det danske fagbladet Journalisten at de i redaksjonen hadde hatt mange diskusjoner om etikken, men at de blant annet støttet seg på en rapport som hevder at fisk ikke kan føle smerte.

- Vi anså at fisken var et tilstrekkelig laverestående dyr til at det var offeret verdt, sa Kølster.

Anmeldt av dyrlege

Reaksjonene på saken lot ikke vente på seg. Terva ble trukket tilbake fra en rekke butikker, men mange følte seg også provosert.
En dyrlege anmeldte Kølster til politiet for brudd på dyrevernloven.

Avhørt hos drapsavsnittet

- Det var drapsavsnittet ved politiet i Gladsaxe som sto for avhøret, og de smilte nok litt av politimannen som satt med saken om de 12 fiskene. Det merket jeg godt når jeg snakket med politiet, fortalte Kølster til Journalisten i fjor.

Ventet flere år

Likevel besluttet de danske påtalemyndighetene etter flere års overveielse å reise tiltale, og saken kom opp for retten i Glostrup fire og et halvt år etter drapene.

Kølsters forsvarer vektla blant annet hvor viktig programmet hadde vært i kampen mot skadelige produkter i hårprodukter, og mente retten måtte vurdere alvoret av det som hadde skjedd opp mot vesentligheten av det journalistiske arbeidet.

Anklageren krevde at Kølster skulle betale 20.000 kroner i bøter for overtredelse av dyrevernloven og dyreforsøksloven.

Kølster ble dømt i mai 2009, men fikk ingen straff fordi saksbehandlingstiden hadde vært så lang. Likevel anket hun saken videre.

Frikjent

I dag ble hun frikjent i Østre Landsret. Retten fant det ikke bevist at Kølster har overtrådt verken dyrevernloven eller dyreforsøksloven. Dommeren mener ikke det er ført bevis for at fiskene har vært påført verken smerte, lidelse eller angst.
Det var en lettet Kølster som mottok dommen

- Hele formålet var å vise at det utføres eksperimenter på mennesker hver dag fordi vi tillater produkter som er dokumenter skadelige for mennesker og miljø. Jeg var ikke ute etter å pine fisken.

- De døde for en god sak, sier Kølster til Politiken etter frifinnelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt