Hopp til innhold

Frihetspris til russisk kjendisfange

En av Russland mest høyprofilerte fanger, den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij, er tildelt Lech Walesas frihetspris for 2013.

Tidligere Yukos-sjef Mikhail Khodorkovskij

Tidligere Yukos-sjef Mikhail Khodorkovskij er tildelt en polsk frihetspris.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Khodorkovskij får, ifølge Lech Walesa stiftelsen, prisen for sitt arbeid med å «fremme økonomisk frihet, sivile rettigheter og sosial rettferdighet, til tross for politisk motgang».

Var Russlands rikeste

Khodorkovskij var Russlands rikeste mann da han ble arrestert i 2003. I 2005 ble han dømt til fengsel for skatteunndragelse sammen med forretningspartneren Platon Lebedev.

Khodorkovskij selv har hele veien hevdet at han er offer for politisk forfølgelse fra makthaverne i Kreml og at dommen mot ham har vært et ledd i russiske myndigheters kamp for å få kontroll over oljeindustrien i landet og for å hindre ham fra å delta i politikken.

Russland har også blitt refset av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for fengslingen av Khodorkovskij.

Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev beordret i mars 2012 en ny gransking av dommen mot Khodorkovskij.

Dette ble sett på som en prøve på hvor opptatt Medvedev var av å reformere rettssystemet.

Tjenestemenn fra fengselet la vekt på Khodorkovskijs gode oppførsel i fengselet, men satte seg imot en tidligere løslatelse fordi han verken hadde erkjent skyld eller angret på sine kriminelle handlinger.

I desember 2012 bestemte en russisk domstol å redusere Khodorkovskijs straff med to år. Dette betyr at han kan bli løslatt i 2014.

Khodorkovskij har tidligere sagt til domstolen i Sibir at han ikke vil inn i oljeindustrien igjen dersom han løslates.

– Jeg vil engasjere meg i humanitært arbeid og dedikere meg til familien, har han sagt.

Sønnen tar imot prisen

«Til tross for at han har vært et offer for urettferdighet, sluttet han aldri å tro på drømmen sin om å skape et åpent land hvor menneskerettigheter blir observert», heter det i begrunnelsen fra priskomiteen.

Det er ventet at Khodorkovskijs sønn, Pavel, som nå er bosatt i New York, skal ta imot prisen på vegne av faren sin. Utdelingen vil skje søndag i byen Gdansk i Polen. Seremonien skjer på 70. årsdagen til Walesa.

Lech Walesa vant Nobels fredspris i 1983 etter å ha ledet Polens antikommunistiske fagforening, Solidaritet. I 1991 ble han Polens første demokratisk valgte president i etterkrigstida.

Den årlige frihetsprisen ble opprettet i 2008 og er verdt 100 000 euro. Den er «dedikert til alle som arbeider for forståelse, samarbeid og solidaritet mellom mennesker og verdier i Solidaritets ånd»

SISTE NYTT

Siste nytt