NRK Meny
Normal

French: - Har god mental trening i å takle vanskelige situasjoner nå

KINSHASA (NRK.NO): Joshua French sier til NRK at han ennå ikke har fått tid til å sørge over vennens død.

Fengselet der Joshua French er fengslet

Venterommet i fengselet der Joshua French sitter fengslet. NRK fikk ikke tillatelse fra fengselet til å ta bilder av French under intervjuet.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

Hallvard Sandberg og Mohammed Alayoubi i Kongo

NRK møtte Joshua French i fengselet i ettermiddag. Han fremstår som rolig og samlet og er klar når han snakker.

– Jeg har gått igjennom en forferdelig opplevelse over lang tid nå. Jeg har fått god mental trening i å takle vanskelige situasjoner, sier French til NRK.

Han sier han ikke har for vane å vise følelser til andre enn dem som står ham veldig nær og at han så langt ikke har fått tid til å sørge over tapet av Moland som han omtaler som "broren min."

– Joshua French opplever det som absurd at han skal etterforskes for Molands død, rapporterer NRKs utenriksmedarbeider Hallvard Sandberg til Her og Nås Tron Soot-Ryen.

Hør reporter Hallvard Sandbergs rapport fra Kongo.

Ikke overrasket over anklager

Det var French som fant Tjostolv Moland død på et bad tilknyttet fengselscellen. Han sier til NRK at han satt hele fire timer og ventet før fengselsvaktene kom.

– Klokka var rundt fire på natta. Jeg sov som vanlig med ørepropper, så jeg hørte ingenting, men jeg fikk en anelse om at noe var galt og gikk inn på badet og fant ham, forteller French.

French blir nå mistenkt av kongolesiske myndigheter for å stå bak vennens dødsfall.

French sier til NRK at han ikke er overrasket over mistanken og kaller den helt absurd.

– Det var ikke et spørsmål om anklagene kom, men når de ville komme, sier French.

Han avviser på det sterkeste at han har noe med dødsfallet å gjøre.

– Jeg satt i avhør i går og skal i nye avhør i morgen. Jeg er glad for at generalen som har fått ansvar for hele saken ser ut til å ta oppdraget seriøst, sier French.

– Ikke formelt mistenkt i saken

Journalist Saleh Mwanamilongo som jobber for Associated Press og nasjonal TV i Kongo sier imidlertid til NRK at French ikke er formelt mistenkt i saken.

– Jeg har intervjuet general Munkuto Kiyana Tim og han sier at det er en rutine at den som sist snakket med avdøde blir avhørt, sier Mwanamilongo.

Kripos til Kongo

Et etterforskerteam fra Kripos reiser nå til Kongo etter ønske fra landets myndigheter, for å bistå i etterforskningen rundt dødsfallet.

Per Zimmer, politiadvokat i Kripos, sier at de anser dødsfallet til Tjostolv Moland i Kongo som mistenkelig. De har samtidig ingen mistenkte i saken. Fire personer fra Kripos vil reise til Kongo i løpet av 24 timer.
– Vi er glade for å kunne bidra med å bringe klarhet rundt dødsfallet, sier Zimmer til NRK.

Se intervjuet med Per Zimmer, politiadvokat i Kripos.

Samtidig har utenriksdepartementets representant i Kongo sammen med EUs representant møtt Kongos statsminister, for å diskutere situasjonen til Joshua French.

UD lover at Molands båre skal fraktes hjem til Norge.

I fjor skrev statsminister Jens Stoltenberg et brev til Kongos president Joseph Kabila om situasjonen til French og Moland, men han fikk aldri svar på brevet.

Tjostolv Moland og Joshua French på cella

Tjostolv Moland og Joshua French på cella.

Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt