Hopp til innhold

Her er Stoltenbergs brev til Kongo

I fjor skrev Jens Stoltenberg et brev til Kongos president Joseph Kabila i fjor om situasjonen til French og Moland. Her er brevet som president Joseph Kabila fortsatt ikke har tatt seg tid til å besvare.

Her er brevet Jens sendte til Kongos president

NRK har fått tilgang til brevet statsminister Jens Stoltenberg sendte til Kongos president, Joseph Kabila, i 2012.

21. februar 2012 skrev Jens Stoltenberg et brev til den kongolesiske presidenten Joseph Kabila om situasjonen til nordmennene French og Moland.

«Det er på ovennevnte bakgrunn og den forverrede humanitære situasjonen for de angjeldende personer at jeg tør be om Deres velvillige og snarlige assistanse, i full respekt for kongolesisk rett og innenfor rammen av de fullmakter som følger av sistnevnte, for å oppnå en løsning i denne saken,» skriver Stoltenberg i brevet.

Stoltenberg antyder i brevet at han støtter søknaden til French og Moland om en mulig benådning og begrunner dette med at «helsesituasjonen til de to er blitt forverret»

Han avslutter brevet med å be om Kongos velvillige og snarlige assistanse og understreker at han setter pris på samarbeidsviljen.

President Kabila har fortsatt ikke svart på henvendelsene fra Jens Stoltenberg. Ifølge statsministeren har utenrikstjenesten flere ganger purret på svaret, uten hell.

Les hele brevet her (både fransk og norsk versjon).

Forventer svar om French

I går møtte den norske representanten i Kongo, landets statsminister, Augustin Ponyo. Under møtet skal man ha diskutert båren til Tjostolv Moland og om situasjonen til Joshua French.

– Vår forventing er at Kongos myndigheter får umiddelbar fortgang i arbeidet å besvare de henvendelsene vi lenge har rettet til dem om enten benådning eller soningsoverføring av Joshua French, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

– Det er sendt flere konkrete forslag til soningsoverføring, og det manglende svaret ligger på kongolesisk side og ikke på vår side. Det jeg kan love videre er at vi kommer til å jobbe med denne saken til vi har fått til en soningsoverføring eller en benådning for French, sa utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Fått mye kritikk

Utenriksdepartementet (UD) har fått kraftig kritikk fra flere hold for deres håndtering av Kongo-saken.

Flere av familiemedlemmene til French og Moland har gått ut i media og sagt at UD kunne ha gjort mer for å få de fengslede hjem til Norge.

I en kronikk i Stavanger Aftenblad skriver forfatter Morten Strøksnes at Tjostolv Moland og Joshua French kunne vært overført til soning i Norge dersom UD var villige til å holde tilbake bistandsmidler.

Eide sier han ikke kan se at noen av de forslagene forfatter Morten Strøksnes foreslår kunne ha bidratt til å løse denne saken.

– Det å redde regnskogen i Kongo, er ikke av hensyn til Kongo, men verdens klima. Jeg kan ikke skjønne at vi skal bruke det i denne sammenhengen, sier Eide.

Eide mener også at det vil være meningsløst hvis Norge skal holde tilbake støtte til folk som hjelper voldtatte kvinner i Kongo.

AKTUELT NÅ