Hopp til innhold

French: Dette er en ekstra belastning

Joshua French avviser gjennom sin advokat overfor NRK at han har noe med vennens dødsfall å gjøre.

Hans Marius Graasvold mottar en telefon fra Joshua French mens NRK intervjuer advokaten.

Hans Marius Graasvold mottar en telefon fra Joshua French mens NRK intervjuer advokaten.

– Dette er en ekstra belastning for meg ettersom jeg har mistet min beste venn, sier French via advokat Hans Marius Graasvold.

De to snakket sammen på telefon tirsdag ettermiddag – mens NRK var til stede. French skal i nye avhør tirsdag ettermiddag. Kongolesiske myndigheter etterforsker om French hadde noen rolle i kameratens dødsfall.

– Det å få søkelyset rette mot seg, i en sak som dette, synes han er helt meningsløst og uforståelig, sier advokaten.

Han har ennå ikke mottatt noen formell redegjørelse fra kongolesiske myndigheter om hva status i saken er, og vil reise til Kongo så snart som mulig.

– French har det tøft, men han virker fattet og forholder seg til det som skjer. Han gjennomfører avhørene skikkelig, og ser frem til at vi og Kripos kommer ned, sier Graasvold NRK.

French forteller videre at han får bistand fra både norske og britiske myndigheter der nede.

– Kan ta tid å få hjem French

Tirsdag formiddag ble det klart at Kripos reiser til Kongo for å delta i obduksjonen av Moland.

– Vi ser frem til å få svar på obduksjonen, og håper at den gir svar på hva som endelig har skjedd, og at vi så fort som mulig etter det kan fortsette arbeidet med å få French hjem, sier Graasvold.

Tidligere i dag fortale utenriksminister Espen Barth Eide til NRK at UD har et godt samarbeid med kongolesiske myndigheter.

– Akkurat i dag er det et godt og konstruktivt samarbeid i Kinshasa mellom våre utsendinger og kongolesiske myndigheter når det gjelder forholdene rundt Moland, sier Eide til NRK.

Eide sier de har forsterket henstilling om et raskt svar på henvendelsene om benådning eller soningsoverføring, men Graasvold frykter de kongolesiske mistankene mot French kan forsinke prosessen med å få French til Norge.

– Dette setter det hele på vent. Vi håper fortsatt at han vil komme hjem. Han har et stort behov for å komme seg bort derfra. Men dette kommer til å ta ekstra tid, sier Graasvold.

Tjostolv Moland ble søndag morgen funnet død på cellen han delte med Joshua French. Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare.

SISTE NYTT

Siste nytt