Hopp til innhold

French pågrepet på åpen gate

Joshua French anklages for å ha prøvd å rømme fra åpen soning i Kongo. Advokaten hans avviser at det dreier seg om et rømningsforsøk.

Ndolo-fengselet i Kinshasa

Den siste tiden har ikke Joshua French sonet ved Ndolo-fengselet av helsemessige årsaker.

Foto: Marit Kolberg / NRK

French ble pågrepet søndag 3. august da han forlot en leilighet uten vakt og uten tillatelse. Dette skal ha blitt oppfattet som et rømningsforsøk, skriver Dagbladet.

Etter det NRK kjenner til har French den siste tiden sonet et annet sted enn Ndolo-fengselet av helsemessige årsaker.

Det er ikke kjent hvordan han kunne forlate det stedet. Kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD sier til NRK at han ikke kjenner hendelsesforløpet som førte til at han ble pågrepet utenfor soningsstedet.

– Fikk trolig en åpen dør

Hans Marius Graasvold

Hans Marius Graasvold sier Joshua French nå er tilbake på timannsrommet i Ndolofengselet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Advokaten til French, Hans Marius Graasvold, sier til NRK at han ble informert om det som skjedde den 3. august. Da hadde French i noen måneder bodd i et hus utenfor fengselet.

– Dette var neppe planlagt. Han har trolig fått en åpen dør og gått ut av den. Jeg vil ikke kalle dette for et rømningsforsøk og det håper jeg kongoleserne forstår, sier Graasvold.

Han sier det som skjedde er beklagelig og legger til at han håper French raskest mulig kommer ut av fengselet og tilbake til huset der han kan få hjelp. Hva slags hjelp det er snakk om, vil advokaten ikke fortelle.

Kongolesisk ansvar

I en e-post skriver Andersen at det er kongolesiske myndigheter som til enhver tid har ansvaret for at soningsforhold er forsvarlige, og at sikkerheten til Joshua French ivaretas.

Andersen skriver videre at de fra norsk side vil fortsette å yte konsulær bistand og videreføre dialogen med kongolesiske myndigheter med sikte på at han får returnere til Norge.

Joshua French og Tjostolv Moland ble arrestert i Kongo i 2009 da sjåføren deres, Abedi Kasongo, ble skutt og drept.

French har sittet i fengsel i det afrikanske landet i over fem år. Tidligere i år ble han dømt for å ha drept den norske cellekameraten sin, som ble funnet død på fengselscella de to delte i N'dolo-fengselet i august i fjor.

Norsk politi etterforsket dødsfallet sammen med kongolesiske kolleger, og den norske rapporten slo fast at det dreide seg om et selvmord og ikke noe drap. Dette festet ikke domstolen lit til.

Av hensyn til den psykiske helsetilstanden ble det avgjort at han ikke skulle anke dommen. Håpet har hele tiden vært at det skulle komme fram til en avtale mellom Kongo og det norskbritiske samarbeidet for å finne en løsning på saken.

SISTE NYTT

Siste nytt