Hopp til innhold

Fredrik den store

Hvis en svensk statsminister fra høyrepartiet Moderaterna vinner to riksdagsvalg på rad, vil han uten videre få en framtredende plass i de svenske historiebøkene.

Statsminister Fredrik Reinfeldt
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kjell Pihlstrøm - byline

Fredrik Reinfeldt aspirerer i øyeblikket sterkt til en slik posisjon. I den moderne historien til partiet Moderaterna aspirerer han allerede til plassen som en av de virkelig store, kanskje den største av partiets ledere i moderne tid.

Overklassens parti

Markante navn har gått foran ham i historien. Men før andre verdenskrig er det bare en av dem som kan måle seg med Reinfeldt, nemlig Arvid Lindman.

Han var moderat statsminister i to perioder, den første fra 1906 til 1911, og den andre fra 1928 til 1930. De øvrige, Hjalmar Hammarskjöld (far til tidligere generalsekretær i FN, Dag Hammarskjöld), Carl Swartz og Ernst Trygger var alle høyrestatsministre i korte perioder under første verdenskrig og i mellomkrigstiden, da både samfunn og politikk var preget av konflikt og konfrontasjon.

Carl Bildt

Carl Bildt greide å gjenerobre statsministerstolen, men ikke å holde på den.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

De representerte alle et høyreparti for samfunnets bedrestilte, for den svenske overklassen, på vikende front for de fremadstormende sosialdemokratene.

Overklassestempelet hadde Moderaterna også i mange år etter krigen, og selv kjente partiledere som Yngve Holmberg og Gösta Bohman klarte aldri gjøre partiet til noe annet enn et borgerlig fløyparti i et sosialdemokratisk dominert Sverige.

Historisk blå tillit

Ikke før i 1991 gjenerobret Moderaterna statsministerstolen, for første gang på 61 år. Og det måtte en ung, intelligent og hardtslående ny partileder til for å klare den bragden, nemlig Carl Bildt.

Men Bildt lyktes ikke med å forsvare valgseieren han triumferte med i 1991. Tre år senere lengtet svenske velgere åpenbart tilbake til sosialdemokratene som det trygge alternativet som best håndterer statens finanser og tøyler arbeidsløsheten i krisetider.

Nå har Fredrik Reinfeldt og hans finansminister Anders Borg på fire år snudd opp ned på dette bildet. Det er noe historisk nytt i Sverige når brede velgergrupper ser ut til å foretrekke et fortsatt borgerlig alternativ i kamp mot arbeidsløshet og for en stø og stabil forvaltning av statens finanser.

Hvis Reinfeldts borgerlige Allianse vinner valget på søndag, er det forsåvidt ikke første gang i etterkrigstiden at de borgerlige partiene vinner to riksdagsvalg på rad. Det skjedde i 1976 og 1979 – men med vekslende regjeringer, ulike statsministre og mye intern krangel underveis.

Fredrik Reinfeldt har klart å holde sin borgerlige allianse av fire forskjellige partier så godt sammen at de nå i valgkampen framstår som et velsmurt maskineri uten unødig sprik og forstyrrende solospill.

Det er i seg selv også en bragd.

Partilederne i Alliansen

Partilederne i Alliansen, fra venstre Göran Hägglund (Kristdemokraterna), Jan Björklund (Folkpartiet), Maud Olafsson (Centern) og Fredrik Reinfeldt (Moderaterna), går valget neste søndag optimistisk i møte.

Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt