NRK Meny
Normal

Karlstad gir Reinfeldt grunn til optimisme - og hodebry

Meningsmålinger spår borgerlig valgseier i den svenske gjennomsnittskommunen Karlstad, men med pariapartiet Sverigedemokraterna på vippen.

Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt ligger an til å bli gjenvalgt som statsminister etter valget i Sverige 19. september.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

De fire siste valgene har Karlstad vært som hele Sverige i miniatyr. Blir det slik i år også, trenger ikke statsminister Fredrik Reinfeldt å rydde ut av regjeringskontorene etter valget 19. september.

På en måling svenske Sifo har gjort i Karlstad i begynnelsen av denne valgmåneden, får de borgerlige regjeringspartiene i Alliansen 48,2 prosent av stemmene, altså ikke et rent flertall alene.

De rødgrønne får 45,5 prosent, ifølge SVT.

Les også: Moderaterna livredd for skandaler

«Vil ikke ta i dem med tang»

Dersom Karlstads innbyggere nok en gang spår det endelige valgresultatet, kommer det omstridte partiet Sverigedemokraterna på vippen med 4,2 prosents oppslutning.

Partiet har valt sterke reaksjoner i valgkampen blant annet på grunn av valgfilmen der en ensom pensjonist med rullator jages av kvinner i burka.

Les også: Hva skjer med omstrid vippeparti?

«Nå har du et valg. Den 19. september kan du velge innvandringsbrems foran pensjonsbrems», er budskapet i filmen, som TV-kanaler har nektet å vise.

Både Alliansen og de rødgrønne har erklært Sverigedemokraterna uønsket og vil ikke samarbeide med dem. I en duell søndag betegnet Reinfeldt partiet som fremmedfiendtlig og erklærte at han ikke ville ha noe med partiet å gjøre.

– Vi vil ikke ta i dem med tang, sa Reinfeldt.

Men nå er altså Karlstad-tallenes tale at det forhatte partiet kommer i en vippeposisjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna og partiets leder Jimmie Åkesson har vakt sterke reaksjoner blant annet på grunn av en valgfilm der en ensom pensjonist med rullator jages av kvinner i burka.

Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Kraftig sosialdemokratisk nedgang

Til tross for at Alliansen ikke får over 50 prosent av stemmene, ifølge Karlstads-målingen, kan Fredrik Reinfeldt glede seg over at hans parti Moderaterna er det partiet, i tillegg til Miljöpartiet, som går mest frem.

Moderaterna får en oppslutning på 28,9 prosent, noe som er en fremgang på nesten fire prosentpoeng sammenlignet med forrige valg.

Mona Sahlin og Socialdemokraterna sliter fremdeles i motvind og får en oppslutning på 29,3 prosent og raser med det nær 8 prosentpoeng ned fra forrige valg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt