Urix forklarer

Franskmenn fornøyde etter at François Hollande ikke tar gjenvalg

Endelig fant François Hollande tonen når han snakket til sitt folk. I en stilfull tale sa han at han ikke er kandidat til i neste års presidentvalg. Han forblir et politisk mysterium.

France Election Hollande

HISTORISK: François Hollande er den første sittende presidenten som ikke stiller til de gjenvalg i Frankrike.

Foto: Ap

Selv ikke hans nærmeste krets, med noen få unntak, vet hva han har tankene når François Hollande begynner å tale direkte til den franske folk i går. Talen er poengtert og god. Den franske presidenten lister opp sine suksesser og beklager bare en ting, at han foreslo å frata folk med dobbelt statsborgerskap sitt franske pass dersom de ble dømt for terrorisme.

Han snakker om den arbeidsledigheten som går ned, om det vellykkede klimatoppmøte i Paris, om homofiles rett til ekteskap, om hvordan han reddet Mali fra å havne på islamistenes hender og ikke minst om samholdet etter de mange terrorangrepene Frankrike har vært rystet av.

Minst hundre mennesker skal være drept etter et terrorangrep mot nattklubben Bataclan i Paris.

Alt peker fram til mot han skal be om ny tillit, først fra franske venstrevelgere som har sitt nominasjonsvalg i januar, så fra det franske folk.

En historisk setning

Men helt på slutten av den 10 minutter lange talen, begynner han å snakke om faren for en splittet venstreside og så kommer han med setningen som aldri har vært uttalt av en president i Det femte republikk. "Jeg har derfor bestemt meg for å ikke å være kandidat i presidentvalget."

FRANCE-POLITICS-HOLLANDE

GIR OPP: Nyheten slo hardt ned i det politiske hjemfylket til François Hollande.

Foto: DIARMID COURREGES / Afp

Det var ikke slik han hadde tenkt å bli omfavnet av det franske folk. 82 prosent mente det var en god beslutning. I det ligger en politisk tragedie, men også en politiker som skjønner sitt eget, landets og presidentembetets beste. Franskmenn har ikke vært overbelastet med politikere som tenker slik.

Les også: François Fillon blir høyresidens kandidat

De er vant til politikere som klynger seg til sine posisjoner, ikke politikere som briljerer i demokratiets kjernespørsmål, som kunsten å kunne overlate makt til andre på en fredelige måte.

Monsieur Normal

Hollande ble i 2012 valgt fordi han var alt Nicolas Sarkozy ikke var. Han kalt seg til og med President Normal. Det første offisielle presidentportrettet, tatt av den berømte dokumentarfotografen Raymond Depardon, viser en avslappet Hollande, men som også ser ut som en nesten tilfeldig besøkende turist i hagen på presidentpalasset.

FRANCE/ The official portrait of France's President Francois Hollande, released by the Elsyee Palace in Paris on their internet site

OMDISKUTERT: Det første offisielle portrettet av François Hollande var uvanlig, og ble både likt og mislikt.

Foto: HANDOUT / Reuters

Siden gikk det nedover. Han klarte ikke balansen mellom det franskmenn venter seg av en president og samtidig ha et ydmykt forhold til makt og posisjon. I stedet for å framstå som nær og folkelig, endte han for ofte opp i latterlige situasjoner, og er det noe franskmenn misliker så er det det. De kan tilgi mye, men ikke en latterlig president.

Det toppet seg da sladrepressen begynte å skrive om hans elskerinne og hvordan han stakk av på moped for å treffe henne og fikk hans sikkerhetsvakt til å kjøpe croissanter til dem på morgenen.

France President's Affair

UVANLIG: Sladrepressen går i detalj om presidentens privatliv og hans elskerinne. Franske medier har tidligere vist tilbakeholdenhet i slike tilfeller.

Foto: Zacharie Scheurer / Ap

Deretter fulgte et støyende brudd med hans partner, journalisten Valérie Trierweiler. Fra før av hadde han allerede fire barn med miljøminister Ségolène Royal. Det var ikke handlingene som sådan som ble fordømt, det var måten det ble gjort på.

Hollande var også en samlende president

Han hadde likevel sine øyeblikk. Bildet av Hollande sammen med andre verdensledere etter terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015 går inn i franske historiebøker. Han reaksjon etter terrorangrepene 13. november samme år ble også godt tatt imot. Han klarte da å sette ord på det mange franskmenn følte. Han klarte bare ikke å slå varig politisk mynt på den.

FRANCE-SHOOTING/ French President Hollande is surrounded by head of states as they attend the solidarity march in the streets of Paris

TERROR: François Hollandes reaksjon etter terrorangrepen i Paris ble godt mottatt. Her går han først i en gigantdemonstrasjon sammen med verdensledere etter terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo

Foto: PHILIPPE WOJAZER / Reuters

Dette kan ha sammenheng med at han regjerte i en svært krevende tid. Flere terrorangrep på fransk jord, kjølvannet av en økonomisk krise,

Populariteten sank til bunns

Han popularitet bare fortsatte å synke og når alle trodde bunnen var nådd, falt han dypere. Til slutt endte det med at kun 4 prosent mente han gjorde en god jobb.

FRANCE-POLITICS-LABOUR-PROTEST

PROTEST: Venstresiden protesterte mot ny arbeidslov.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

Venstrefløyen i partiet og ytre venstre utenfor kapitulerte mot kapitalkreftene, slik hans eneste sosialistiske forgjenger François Mitterrand også gjorde. Hollande holdt ikke sitt løfte om 70 prosent inntektsskatt for de med formuer over 1.5 millioner euro og tvang også igjennom en ny arbeidslov de mislikte. Den konservative høyresiden, som uansett aldri støttet ham, tilga ham aldri lovene om homofile ekteskap.

FRANCE -DEMONSTRATION

PROTEST: Høyresiden protestere mot en lov som tillater homofilt ekteskap,

Foto: BERTRAND GUAY / Afp

Og uansett; en president som opplever tre store terrorangrep på sin vakt vil støte på problemer. Rettferdig eller urettferdig; velgere straffer politikere som ikke klarer å trygge egne borgere.

Tøff tid å være fransk president

Hollande regjerer i en krevende tid, med ustabilitet etter den økonomiske krisen, med fornyet krig og konflikt i Frankrikes nærområder på den andre siden av Middelhavet og i en globalisert tid der Frankrikes maktposisjon uunngåelig svekkes. Det er tross alt bare 66 millioner franskmenn i verden, uansett hvem som er president. Nå er franskmenn sjelden i godt humør, men oppsiktsvekkende 89 prosent av befolkningen mener landet er på vei feil vei. Det handler delvis om Hollande, men også om en generell misnøye og stor systemskepsis.

Og så hadde han også noe rett i selvskrytet under gårsdagens tale. Kurven for arbeidsløshet som han gjorde til både valgløfte og politisk prioritering viser for eksempel en forsiktig bedring.

Kanskje vil historikerens dom over Hollande være mildere stemt enn hans samtid han har vært.

SISTE NYTT

Siste nytt