Hopp til innhold

Britene vil rulle ut den røde løperen for skatteflyktninger fra Frankrike

Franske politikere er rasende på Storbritannias statsminister David Cameron etter hans invitasjon til rike franskmenn som frykter 75 prosent skatt med president François Hollande.

Francois Hollande og David Cameron i Washington

Storbritannias statsminister David Cameron og Frankrikes president Francois Hollande har havnet i skattekrangel.

Foto: CHRISTOPHE ENA / Afp

Det er sur stemning mellom den franske og den britiske delegasjonen på G20-møtet i Los Cabos i Mexico.

I går ble den britiske konservative statsministeren bedt om å kommentere den økonomiske politikken til den nye franske presidenten, sosialisten François Hollande og hans regjering.

I valgkampen lovet Hollande at de aller rikeste i Frankrike vil bli ilagt en toppskatt på 75 prosent. Dette skal gjelde fra inntekter på én million euro og oppover.

For tall viser at toppsjefene i de 40 største selskapene på Paris-børsen i 2010 hadde en gjennomsnittlig lønnsøkning på 34 prosent. Og med en arbeidsløshet på 10 prosent, har lønnsøkningene vakt sterke reaksjoner.

I forrige uke satte regjeringen tak på lønningene til ledere i statseide selskaper, hvor ingen nå skal kunne tjene mer enn 450.000 euro (rundt 3,4 mill. kroner) i året. Og ingen toppleder skal tjene mer enn 20 ganger lønnen til den dårligst betalte i selskapet.

Nå venter trolig tiltak mot de private.

– Løperen blir våt

– Når Frankrike innfører toppskatt på 75 prosent, så vil vi rulle ut den røde løperen og ønske velkommen fransk næringsliv til Storbritannia slik at de kan betale britisk skatt.

– Det vil kunne bidra til å betale for helsesystem, skoler og alt annet, kommenterte David Cameron fra Mexico.

Franske sosialistpolitikere har tent på alle pluggene, og antyder at kommentaren må være influert av for mye «wing and dining» under G20-møtet.

– Han burde heller være opptatt av alle europeerne som jobber i Storbritannia, men som kommer for å få medisinsk behandling i Frankrike og som sender barna til franske skoler fordi det ikke lenger er igjen noen offentlige velferdstilbud i England, slår Claude Bartelone i Sosialistpartiet tilbake med.

– Jeg vet ikke hvordan han har tenkt å rulle ut en rød løper over kanalen, den blir i så fall veldig våt, er kommentaren til den franske arbeidsminister Michel Sapin og mener den britiske statsministeren må ha vært «uten full kontroll» da svaret falt.

Også den franske Europa-ministeren, Bernard Cazeneuve, har blandet seg inn i diskusjonen, det samme med lederen for hovedorganisasjonen for fransk næringsliv, Laurence Parisot.

– Jeg har ingen ønsker om at fransk næringsliv skal gå på denne løperen. Jeg ønsker en sterk fransk økonomi. Og jeg ønsker et velstående Frankrike. Det er ingen grunn til at næringsånden skal bli monopolisert av våre britiske venner, sier Parisot på vegne av det franske næringslivet.

Mens Europa-ministeren lover at næringslivet ikke skal ha noen grunn til å flykte over kanalen og sier at det vil komme støttetiltak for å fremme både investeringer og innovasjon, selv om de rikeste får skatteøkninger.

Det er fortsatt tvil i Frankrike om Hollande og regjeringens varslede økonomiske tiltak vil være tilstrekkelig til både å redusere landets store statsgjeld og samtidig få vekst i en økonomi som viser tegn til stagnasjon, i likhet med resten av euroområdet.

Hollande har satt som mål å få mer vekst og mindre sparing inn i tiltakene som skal redde eurolandene, og har med det utfordret Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som har støtte fra Cameron selv om Storbritannia står utenfor euroen.

SISTE NYTT

Siste nytt