Lurte fransk aristokratfamilie til å låse seg inne - slo kloa i formuen

Thierry Tilly overbeviste den franske aristokratfamilien om at en stor fare truet dem. Resultatet var at de overdro formuen på 4,5 millioner euro til ham – og låste seg inne i familieslottet i nær sju år.

Jean og Ghislaine Marchand med sønnen Francois

Ghislaine Marchand (t.h.) var den som brakte Thierry Tilly inn i familiesfæren. Ektemannen Jean (t.v.) forsøkte å advare, men til ingen nytte. Sønnen François (bak) var blant familiemedlemmene som ble holdt i årevis i isolasjon.

Foto: PIERRE ANDRIEU / Afp

Nå er Thierry Tilly dømt til åtte års fengsel for psykologisk og økonomisk svindel samt frihetsberøvelse. Medkompanjongen Jacques Gonzale ble dømt til fire.

Historien startet i 1999, da Tilly overbeviste familien de Vedrines om at en stor fare truet dem.

Tilly, som var basert i Oxford, utgav seg for å være NATO-spion som pleide bekjentskap med europeiske statsoverhoder, var venn av den amerikanske presidenten – og som representerte en gammel orden som bekjempet onde makter.

Han fortalte at han hadde oppdaget et internasjonalt frimurerkomplott mot de Vedrines-familien, som hans jobb var å forhindre.

Den ærverdige, protestantiske og velholdne aristokratfamilien lot seg overbevise.

Overdro verdiene

I nærmere syv år var de mer eller mindre innlåst på familieslottet i Monflanquin, som ligger 100 øst for Bordeaux.

Tilly overtok i denne perioden kontrollen over familiens formue og fikk de til å skrive over verdier til ham selv, inkludert store mengder arvesølv. Til sammen dreide det seg om 4,5 millioner euro.

– Vi var til slutt så redde for alt og alle og så paranoide at vi ikke lenger tenkte klart, fortalte Ghislaine Marchand (født de Vedrines) under rettssaken i september.

Ghislaine var den første som ble kjent med Thierry Tilly gjennom en skole hun var bestyrer for i Paris.

Han presenterte seg som direkte etterkommer av den østerriksk-ungarske keiserfamilien og fortalte at hans kommunistiske bestemor hadde holdt «salong» sammen med landets tidligere president François Mitterrand.

Det var hans påståtte gode forbindelser og tilsynelatende økonomiske teft som de Védrines-familien lot seg overbevise av. Selv om flere av dem både var høyt utdannet og hadde gode stillinger, lot de seg lure.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Medlemmer av de Vedrine-familien

Medlemmer av de Vedrines-familien på vei ut av rettsalen i Bordeaux under rettsaken i september. Den tidligere så velholdne familien er nå ruinert.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / Afp

Låste seg inne på slottet

Det var i 2001, to år etter det første møtet, at det virkelig tok av.

Da var familiens matriarkalske overhode Guillemette (død i 2010, 97 år gammel) blitt overbevist av Thilly om at faren var overhengende.

Sammen med barn og barnebarn barrikaderte hun seg i familieslottet.

Med henne var sønnene Philippe (64) og Charles-Henri (54), sistnevntes kone Christine og to barn, Guillaume (nå 24), Amaury (nå 22) og Diana (nå 17) samt Ghislaine og hennes to barn Guillemette (nå 25) and François (23).

Da Ghislaines journalistektemann Jean Marchand forsøkte å uttrykke sin skepsis overfor Tilly ble han av kona og svogerne beskyldt for å tilhøre et «nettverk for det onde».

Andre slektninger som fulgte det private dramaet fortalte at de var forbløffet over hvor stor makt Thilly fikk over familien på kort tid. Og at han ikke trengte å være til stede for at de skulle være i hans makt, det holdt med ordrer via telefon eller e-post.

– Det var som han åpnet hodene deres og byttet ut hjernene, har Jean Marchand fortalt i intervju.

Han beskriver planen som «et mesterverk» og sier det vil ta mange år for familien å komme over marerittet, som han beskriver de siste 12 årene som.

– Han satte opp oss mot hverandre. Fra tid til annen gjorde hver og en av oss opprør og satte spørsmålstegn ved hva som hendte, men da var det alltid en annen som «snakket oss til fornuft» igjen, fortalte Ghislaine selv i vitnemålet og beskrev seg selv som kidnappet og manipulert.

Rømte fra Oxford

Da familien i isolasjon sluttet å betale skatt, beslagla franske myndigheter etter hvert familieslottet og auksjonerte bort eiendeler for å dekke skattekravene.

Det var da flere av familiemedlemmer flyttet til Oxford, hvor Thilly bodde. Der arbeidet de som gartnere og kjøkkenhjelpere - og flere skylder stadig husleie fra den tiden.

I september 2009 rømte Christine de Védrines og kom seg hjem til Frankrike. Der anmeldte hun «familieguruen».

Etter fortellinger om fysisk og psykisk tortur og innesperringer i mørke rom, reagerte både fransk og britisk politi.

Thierry Tilly ble arrestert i Sveits vel en måned senere.

Tilly er tidligere dømt for svindel og har en fortid som mislykket forretningsmann. Han fortalte under rettssaken han er sterk troende katolikk og at han ønsket å «dukke» de Vedrines-familien fordi de var protestanter. Han nektet for øvrig alle punkter i tiltalen.

Hans advokat har beskrevet forholdet til de Védrines-familien som et maktspill.

– Jeg kommer til å dø med denne historien i hodet mitt, sa Philippe de Vedrines (74) etter at dommen var falt i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt