NRK Meny
Normal

Fra gaten til skolebenken

Tusenvis av afghanske barn jobber til daglig med tungt og hardt arbeid, og får ikke gå på skole. Det vil en ny afghansk barneorganisasjon endre på.

Afghanske barn skal til skolebenken
Foto: TARIQ MAHMOOD / AFP

I går åpnet skolene i Afghanistan for første gang siden Taliban ble fjernet fra makten.

Under åpningsseremonien på en skole i Kabul var hundrevis av barn samlet, sammen med medlemmer av den nyopprettede barnerettighetsorganisasjonen, Ashanna.

Sammen skal de jobbe de for bedre vilkår og en akseptabel opplæringssituasjon for barn i Afghanistan.

Nasjonen feller tårer – ikke av sorg men av glede

Hamid Karzai, president i Afghanistan

Jobber i veggrøfta

En av lederne i Ashnanna, Mohammed Yosuf, sier at tusenvis av barn ikke kan gå på skole på grunn av dårlig økonomi i familien.

- Barna blir sendt ut i arbeid for å tjene penger til familien. Problemet er at myndighetene ikke har lagt til rette for at barn skal kunne ta en utdannelse, sier han ifølge BBC.

Barna sitter fysisk i vegkanten og jobber.

- Det oppstår ofte trafikkulykker og da er det barna som blir skadd eller i verste fall dør, sier han.

- Tårer av glede

Ashanna har nå startet et prosjekt der barn i Kabul kan jobbe om morgenen og så komme på skolen etter lunsj. FNs barnefond (UNICEF) er med på å støtte prosjektet økonomisk. Ashanna har også ansvar for barn med psykiske lidelser.

Afghanske barn skal fra gata og inn på skolebenken
Foto: ATTA KENARE / AFP

En av skolene som åpnet, Amani, hadde besøk av president Hamid Karzai, som deltok på åpningen. Han sa at ”nasjonen feller tårer – ikke av sorg med av glede”.

- Opp til myndighetene

Men til tross for at mer enn 3000 skoler nå har åpnet, er mer enn halvparten av barna i landet forhindret fra å få utdannelse. Årsaken er at de fleste skolene på landsbygda ble jevnet med jorden under krigen. Dessuten flyktet mange lærere landet mens Taliban styrte.

Mohammed Yosuf sier at organisasjonen vil forhindre barn fra å ta hardt arbeid. Han understreker at det nå er opp til myndighetene i Afghanistan å få respekt for, og vise oppmerksomhet mot barn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt