NRK Meny
Normal

Fosterfar: – Tror French vil komme seg på beina raskt

Jostein Holm tror fostersønnen Joshua French vil forlange å få stå på egne bein etter at han har kommet seg til hektene.

Jostein Holm.

LETTET: Jostein Holm forteller at han reagerte med stor glede og lettelse da fostersønnen Joshua French ble overført til Norge.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Under store deler av oppveksten bodde Joshua French sammen Jostein Holm, kona Martha Holm og familiens barn.

I et intervju med NRKs Ukeslutt sier Holm at han ennå ikke har snakket med French, og at han ikke vet hvordan fostersønnen har det.

– Han er på sykehus, men vi vil nok ta kontakt med det første og høre om vi ikke kan få komme innom en tur.

Holm tror French vil komme seg til hektene igjen.

– Jeg tror han trenger en del tid på å komme til krefter, men så tror jeg han raskt vil komme seg på beina, forlange å stå på egne bein og komme seg fremover.

Mistet troen på hjemreise

Sist gang de to så hverandre var for halvannet år siden da French satt i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Totalt har Holm tilbrakt 18 uker i det sentralafrikanske landet, som avløser for Joshuas mor, Kari Hilde French. Helt frem til den siste turen hadde han håp om at fostersønnen kunne få vende hjem til Norge igjen.

Dette er historien om Joshua French

– Da jeg reiste til Kongo så var det nok en viss tro igjen. To av de tre gangene jeg var der nede så utsatte jeg hjemreisen med tro på at jeg skulle få reise hjem igjen sammen med ham. Etter hvert så forsvant nok troen. Da jeg reiste hjem for siste gang var jeg ikke sikker på at han kom til å komme ut av fengselet i live.

Joshua French

TILBAKE: Joshua French satt åtte år i kongolesisk fengsel. Denne uken ble han overført til Norge å humanitært grunnlag til tross for dødsdommen.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Ønsker Norge hadde hjulpet alle på samme måte

– Mange spør nå hvorfor Norske myndigheter har brukt så mye ressurser på å hjelpe en mann som reiste frivillig inn i Kongo, og som er dømt for drap. Hva tenker du om den kritikken?

– Jeg kan godt forstå den, men jeg er ikke den rette til å uttale meg om det. Jeg er ikke objektiv i denne saken. Jeg er såpass nær Joshua at jeg får lov til å tenke mitt, sier Holm.

– Jeg er glad for at norske myndigheter brukte de ressursene de gjorde. Jeg er veldig takknemlig for at de fikk ham hjem, men jeg er også veldig glad for at jeg ikke er politiker og skal vurdere et større spørsmål slik. Rent personlig hadde jeg ønsket at norske myndigheter kunne gjøre tilsvarende innsats for alle nordmenn i utlandet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt