Hopp til innhold

Erna Solberg bekrefter: Joshua French er tilbake i Norge

Etter åtte år som dødsdømt i kongolesisk fengsel er nordmannen (35) løslatt av humanitære årsaker. French ankom Norge i 11-tida 17. mai. – Gleden er ubeskrivelig, sier Frenchs mor.

Joshua French er tilbake i Norge, French ankom Norge i 11-tida 17. mai.

French ble overført til Norge av humanitære og helsemessige årsaker. Han ankom landet i 11-tida onsdag formiddag, sier statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende på en pressekonferanse.

– Det har vært en stor påkjenning for French og hans familie. Det har også vært en svært krevende sak, både for Kongo og Norge, og jeg er glad for at vi har funnet en løsning, sier statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse i kveld.

– Jeg sender også mine varmeste tanker til familien til Tjostolv Moland, som døde i fengsel, sier Solberg.

Moren: – Ubeskrivelig

Kari Hilde French, Joshua Frenchs mor, sier gleden er ubeskrivelig.

– Takk til vår kjære sønn og bror for din livskraft, styrke og utholdenhet. Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig! skriver hun i et innlegg på nettstedet freefrenchandmoland.com.

Søsteren Hannah French takker for støtten. I et innlegg i en støttegruppe på Facebook skriver hun familien ønsker fred rundt ham framover.

– Tusen takk for forståelsen. Nå kan vi juble! skriver French.

Får helsehjelp

Utenriksminister Børge Brende sier avtalen om overføring kom i stand i går. I dag ble han uttransportert fra DR Kongo med «egnet fly og kompetent helsepersonell».

Erna Solberg vil ikke gå inn på helsetilstanden til nordmannen.

– Han trenger helsehjelp, og kommer fra et land hvor vi må sikre oss smittevernmessig, sier Erna Solberg.

Solberg og Brende sier avtalen kom på plass etter at de anmodet ham overlevert til Norge på medisinsk grunnlag. De sier at det ikke er betalt penger eller gitt løfter om fremtidig bistand til landet i forbindelse med saken.

– Det er en beslutning som ble fattet på kongolesisk side, om å overflytte ham til Norge av helsemessige og humanitære årsaker, sier Brende.

Joshua og Kari Hilde French

LANGVARIG KAMP FOR SØNNEN: Kari Hilde French, Joshua French' mor, har de siste åra oppholdt seg i Kongo for å bistå sønnen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Ingen dom i Norge

Også hensynet til moren, Kari Hilde French, har veid tungt i avgjørelsen. Hun har oppholdt seg i landet de siste åra for å bistå sønnen, etter at Tjostolv Moland – som satt fengslet med French – begikk selvmord på cella i 2013.

French ble i kongolesisk rett dømt for å ha drept kompisen, til tross for at norske rettsteknikere og Kripos var krystallklare i konklusjonen om at han tok sitt eget liv.

Ifølge Brende er han verken benådet eller soningsoverført, men overført på humanitært grunnlag.

– Det er viktig å understreke at French ikke har noen dom mot seg i Norge, legger Brende til.

French vil nå få nødvendig helsemessig oppfølgning, sier Brende, og legger til at alle de berørte og pårørende får fred i tida som kommer.

SISTE NYTT

Siste nytt