Hopp til innhold

Legene kom seg inn Egypt

De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse er nå ute av Gazastripen. Etter en natt på grensestasjonen er nå passene stemplet og legene kan reise hjem.

Mads Gilbert og Erik Fosse
Foto: Karl Hans Johansen / NRK

De to legene slapp tidligere i går ut av Gazastripen, men de ble holdt igjen på grensen av egyptiske myndigheter. De overnattet i en ventehall på grensestasjonen mellom Egypt og Gaza. Planen er å returnere til Norge mandag.

Byråkratiske forviklinger

Representanter for den norske ambassaden i Egypt har vært sammen med legene, og ambassadesekretær Anders Wethe sier til NRK at de ikke vet hvorfor Gilbert og Fosse ble holdt igjen på grensen, og kaller situasjonen for byråkratiske forviklinger.

Legene skal ha fått godkjent innreisetillatelse tidligere, men ventet på en endelig tillatelse til å dra videre.

Gilbert og Fosse har jobbet ved al-Shifa-sykehuset på Gazastripen siden nyttår. Der har de gitt akuttmedisinsk hjelp til sårede palestinere, samtidig som de har uttalt seg til verdenspressen om situasjonen de har opplevd.

Kontaktet familien

– De var søndag formiddag i kontakt med familiene sine, og blant annet har de fått snakke med barna. Det er med delt sinn de reiser hjem. De er lettet over å ha kommet ut, men samtidig også lei seg for at de måtte forlate sine venner og pasienter, sier Jensen, som selv kom tilbake fra det krigsherjede området i forrige uke.

Jensen opplyser at de to skal til Kairo i løpet av søndag ettermiddag og forbereder retur til Norge. Planen er å komme til Gardermoen på formiddagen, men tidspunkt er ennå ikke bekreftet.

– I Norwac er vi takknemlig for innsatsen til Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Kairo som har sørget godt for de to etter at de kom ut av Gazastripen.

Flere team

Koordinator John Eivind Jensen opplyser til NTB at Norwac nå har til sammen fire medarbeidere i området, blant dem de to legene Muhammad Abu Arab fra Ullevål universitetssykehus og Johannes Brattebø, som til daglig er lege ved sykehuset på Voss.

– De har nå kommet seg inn i Gaza for å overta etter Gilbert og Fosse på al-Shifa-sykehuset. Dessuten har vi en koordinator i den egyptiske kystbyen El-Arish. Han skal jobber med sikkerheten til teamet og rene logistikkspørsmål, sier Jensen.

Han opplyser at det ikke har vært vanskelig for dem å komme inn i området. De har alle kommet inn fra egyptisk side, over samme grensestasjon som Gilbert og Fosse kom ut.

Men Norwac er ikke lenger alene om å yte medisinsk akuttbistand i det krigsherjede området. Også Det internasjonale Røde Kors i Genève har sendt inn et legeteam. Et legeteam fra Egypt er også på vei inn.

Stoltenberg takker

Statsminister Jens Stoltenberg la lørdag kveld ut en melding på sin Facebook-profil med anerkjennelse av de to norske legenes innsats.

– Jeg har i kveld ringt og snakket med både Fosse og Gilbert. Mitt budskap var å takke og gi anerkjennelse for arbeidet de har lagt ned for å lindre lidelsene for befolkningen i Gaza siden 31. desember i fjor. De har ikke bare påtatt seg et tungt faglig oppdrag, men også vist stort personlig mot og medmenneskelighet. De har vært en stemme ut til verden, skriver Stoltenberg.

Regjeringen støtter den jobben legene og organisasjonen deres gjør, fastslår statsministeren, som peker på at Norge i fjor ga 50 millioner kroner til Norwac, inkludert 30 millioner kroner til arbeid i de palestinske områdene.

– Vi vil fortsette å støtte dette viktige arbeidet, forsikrer statsministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt

Voldsomme russiske angrep dreper sivile i Ukraina

Ukraina utsettes for kraftige angrep mens landets president Volodymyr Zelenskyj besøker fronten ved byen Bakhmut.