Hopp til innhold

Forlenger kjennelse mot innreiseforbudet

En føderal dommer i Hawaii har besluttet å forlenge den midlertidige forføyningen som hindrer iverksettelsen av president Trumps innreiseforbud.

President Trump reacts to the AHCA health care bill being pulled as he speaks in the Oval Office

BLOKKERES: Donald Trump får fremdeles ikke innføre innreiseforbudet han mener er nødvendig for å ivareta USAs sikkerhet.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Bare timer før Trump-administrasjonens nye innreiseforbud trådte i kraft den 15. mars utstedte den føderale dommeren fra Hawaii en forføyning som blokkerte forbudet.

Nå er blokkeringen forlenget.

Dommer Derrick Watson avgjorde at forføyningen blir stående inntil delstatens søksmål for å stanse innreiseforbudet er ferdig behandlet i rettsvesenet.

Delstatens justisminister Douglas Chin har argumentert med at det underliggende signalet i det reviderte innreiseforbudet er «som et neonskilt som blinker «muslimforbud, muslimforbud», uten at regjeringen bryr seg med å skru det av».

Chin mener forbudet diskriminerer muslimer og at det skader delstatens økonomi, mens regjeringen i Washington sier presidenten har rett til å ta avgjørelser for å beskytte rikets sikkerhet.

– Vi kan ikke felle presidenten for å være politisk ukorrekt, men vi kan felle ham for å være konstitusjonelt ukorrekt, sa Chin.

Hawaii Attorney General Douglas Chin talks to the media at the U.S. District Court Ninth Circuit after seeking an extension after filing an amended lawsuit against President Donald Trump's new travel ban in Honolulu

MUSLIMFORBUD: Justisminister på Hawaii Douglas Chin mener innreiseforbudet er et forkledd muslimforbud.

Foto: Hugh Gentry / Reuters

Det amerikanske justisdepartementet sa i retten at dersom Watson la seg på Hawaiis linje, så burde han innsnevre forføyningen til kun å gjelde den delen av innreiseforbudet som gjaldt visumnekt til borgere fra seks land med overveiende muslimsk befolkning.

Regjeringsadvokat Chad Readler mente presidentordrens midlertidige stans av USAs flyktningprogram ikke påvirker Hawaii og derfor ikke burde være omfattet av Watsons kjennelse. Dette avviste dommeren.

Trump signerte den nye ordren den 6. mars, etter at det første utkastet møtte motstand.

På Hawaii mener de den nye ordren kun er en utvannet versjon av den første, som ble stoppet tidlig i februar.

Dommer Watsons opprettholdelse av forføyningen betyr nå at det amerikanske justisdepartementet kan ta saken videre til en ankedomstol om de ønsker det.

Saken skal behandles i to domstoler, og om de kommer til ulike kjennelser er det sannsynlig at behandlingen går videre til Høyesterett.

Går utover turisme

Hva slags effekt Donald Trump har hatt på amerikansk økonomi vet vi ikke ennå, men enkelte anslag viser at turismen til landet allerede har blitt påvirket.

I New York viser beregninger at antall besøkende kan falle med 2,4 prosent, noe som tilsvarer tapt inntekt på rundt 700 millioner dollar, forteller NRKs USA-korrespondent Tove Bjørgaas til Nyhetsmorgen.

– At turismen til dette landet allerede er rammet, det viser seg som ganske klart, sier Bjørgaas.

SISTE NYTT

Siste nytt